Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Kruche waniliowe rogaliki – Vanillekipferl

czas przygotowania30 min
czas gotowania20 min
chłodzenie ciasta1 godz
całkowity czas1 godz 50 min
porcje: 52 ciastka
autor: Aleksandra

składniki

ciastka:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8 g, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 100 g zmielonych orzechów – migdałów lub orzechów włoskich mogą być ze skórką

dodatkowo:

  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8 g, najlepiej z prawdziwą wanilią

wykonanie

  • Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli, cukru pudru i waniliowego, orzechów. Ciasto będzie na początku sypkie, ale po chwili ładnie się zagniecie.
  • Uformować 4 wałki (o wymiarach około 18x3cm), owinąć je plastikową folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Po upływie tego czasu każdy wałek pociąć nożem na ok 1 cm plasterki.
  • Każdy plasterek zgniatać palcami tworząć wałek, następnie zagiąć wałek na kształt półksiężyca. Ciasto nie jest łatwe do formowania, będzie się na początku trochę kruszyć (tak już jest z tymi ciastkami), ale po chwili masło trochę zmięknie i będzie o wiele łatwiej formować ciasteczka (po kilku rogalikach na pewno nabierzecie wprawy). Jeśli nie macie czasu można to upiec ciastka po prostu w formie kulistej.
  • Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciastka 8-10 min, po upłynięciu 7-8 minut dokładnie obserwować ich kolor, gdy będą tylko leciutko złociste na końcach wyjmujemy je z piekarnika, powinny być zupełnie blade na wierzchu i miękkie (za długo pieczone będą za twarde). Bedą się jeszcze piekły stygnąc.
  • Ciastka przełożyć razem z papierem do pieczenia na kratkę, poczekać chwilę aż ostygną, ale wciąż będą ciepłe.
  • Zmieszać cukier puder z cukrem waniliowym, za pomocą sitka oprószyć ciastka cukrem, następnie delikatnie brać do ręki każde ciastko (uwaga, są kruche!) i maczać jego podstawę w cukrze. 
  • Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ostygną przechowywać w szczelnie zamykającej się puszce, mogą tam leżeć około 3 tygodni.

Nutrition

Kalorie: 67kcal