Go Back Email Link
+ servings
rhubarb cake
Drukuj przepis
No ratings yet

Proste ciasto z rabarbarem

czas przygotowania20 min
czas gotowania1 godz 10 min
chłodzenie ciasta30 min
całkowity czas2 godz
porcje: 1 ciasto
autor: Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g białego cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 165 g jogurtu naturalnego* w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu, lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8g
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki (pamiętamy, że jajka, jogurt i masło muszą być w temperaturze pokojowej, czyli trzeba je wyjąć ok. 1-2h wcześniej z lodówki).
  • Przygotować keksówkę o długości 25cm, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
  • W dużej misce utrzeć masło pokrojone w kostkę z cukrem, przez ok. 3 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać jajka i ucierać przez kilka minut, aż połączą się z masą maślano-cukrową.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodać 1/2 mieszaniny mąki do ciasta i wymieszać delikatnie (trzepaczką albo na niskich obrotach miksera) aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać 1/2 jogurtu i delikatnie wymieszać, aż będzie prawie połączony z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 mąki i wymieszać aż będzie prawie połączona z ciastem.
  • Dodać pozostałe 1/2 jogurtu i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż będą połączone z ciastem.
  • Rabarbar umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na 1 cm kawałki (nie trzeba obierać), wymieszać z 2 łyżkami mąki.
  • 3/4 ilości rabarbaru wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  • Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy pozostałe 1/4 rabarbaru, delikatnie wciskamy je w ciasto.
  • Ciasto pieczemy na drugim poziomie od dołu (czyli jeden poziom poniżej środkowej półki) przez ok. 60-70 minut, do momentu aż drewniany patyczek włożony w środek ciasta będzie wychodził suchy (bez okruszków ciasta na patyczku). Po 55 minutach trzeba spojrzeć czy ciasto nie zaczyna się za bardzo brązowić i jeśli tak to przykrywamy je luźno kawałkiem folii aluminiowej.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy przez 10 minut w foremce. Potem wyjmujemy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia przez minimum 20-30 minut (najlepiej byłoby do całkowitego ostygnięcia, ale ciasto może być lekko ciepłe).
  • Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • * Jogurt powinien być gęsty. Użyłam zwykłego jogurtu (nie greckiego) ale takiego który jest raczej kremowy i gęsty, a nie zupełnie lejący.
  • Masło powinno być w temperaturze pokojowej żeby można je było utrzeć na puszysto z cukrem.
  • Jeśli jajka i jogurt będą zimne to surowa masa ciasta może się rozdzielić (będzie grudkowata). Ciasto i tak uda się upiec, będzie miało tylko troszkę inną strukturę i może być nieznacznie gumowate (ale i tak będzie pyszne).
  • Przechowywanie: Ciasto można przechowywać do 3 dni (poza lodówką lub w lodówce). Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Samo ciasto jest na drugi dzień super ale rabarbar wygląda tak sobie.
  • Mrożenie: Ciasto dobrze się mrozi. Można zamrozić całe lub w plastrach. Owijamy folią plastikową lub wkładamy do pojemnika. Można mrozić do 6 miesięcy. Rozmrozić w lodówce i podgrzać w piekarniku aż będzie ciepłe lub rozmrażać w niskiej temperaturze bezpośrednio w piekarniku aż będzie rozmrożone i ciepłe (to jest lepsza opcja szczególnie jeśli zamroziliście plastry, całe ciasto lepiej rozmrażać w lodówce).
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/10 ciasta).

Nutrition

Kalorie: 362kcal