Go Back Email Link
+ servings
sernik bez pieczenia
Drukuj przepis
No ratings yet

Sernik bez pieczenia z jogurtów greckich z musem morelowym

czas przygotowania45 min
czas gotowania0 min
6 godz
całkowity czas6 godz 45 min
porcje: 12 porcji
autor: Aleksandra

składniki

spód ciasteczkowy:

  • 120 g ciastek petit beurre
  • 60 g masła

sernik bez pieczenia:

  • 150 g serka śmietankowego Philadelphia w temperaturze pokojowej
  • 850 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, pełna zawartość tłuszczu
  • 18 g żelatyny w proszku 5.5 łyżeczki
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 240 g cukru pudru
  • 180 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny

mus morelowy:

  • 17 połówek moreli z puszki w syropie, to 300g odsączonych z zalewy moreli
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1.5 łyżeczki żelatyny w proszku 5g
  • 7 łyżek syropu z puszki

morelowe 'pszczoły':

  • 5 połówek moreli z puszki
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 10 płatków migdałów

wykonanie

  • Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm (musi być lekko wyższa niż standardowa tortownica, ja użyłam takiej) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm (może mieć normalną wysokość).

Robimy spód ciasteczkowy:

  • Ciastka zmiksować w blenderze aż powstaną bardzo drobne okruszki (ciastka można również włożyć do grubej plastikowej torebki i uderzać wałkiem do ciasta aż ciastka się dobrze pokruszą).
  • Masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Całość będzie przypominać mokry piasek.
  • Przełożyć do foremki i ugniatać palcami albo płaskim dnem jakiegoś kubka aż powstanie równa warstwa.
  • Tortownicę włożyć do lodówki.

Robimy sernik:

  • Przygotowujemy żelatynę: dodać 9 łyżek zimnej wody do żelatyny i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatyna powinna napęcznieć (będzie miała bardzo gęstą konsystencję, coś pomiędzy luźną galaretką a sorbetem). Przełożyć żelatynę do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż cała żelatyna się rozpuści (można sprawdzić palcem czy nie ma żadnych grudek). Nie można doprowadzić do zagotowania się żelatyny bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy na chwilę do częściowego ostudzenia.
  • W dużej misce miksujemy jogurt, serek śmietankowy, cukier puder, sok i skórkę z cytryny aż masa będzie gładka.
  • Dodać kilka łyżek masy sernikowej do żelatyny, wymieszać, jeszcze raz sprawdzić czy nie ma grudek żelatyny (ew. można masę delikatnie podgrzać, aż wszystko się rozpuści).
  • Wymieszać żelatynę z resztą masy sernikowej.
  • Dodać zimną śmietanę do czystej miski i ubić mikserem na sztywno (jeśli odwrócicie ubijaczki miksera do góry nogami to bita śmietana nie powinna zmienić swojego kształtu).
  • Delikatnie wmieszać plastikową szpatułką bitę śmietanę w masę sernikową.
  • Masę sernikową wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki. Będzie potrzebowała ok. 3 godzin żeby stężeć. Po 2 godzinach można zacząć przygotowywać mus morelowy.

Robimy mus morelowy:

  • Odsączyć morele z zalewy, ale zalewę zachować!
  • Zmiksować morele z miodem na gładkie puree.
  • Przygotować żelatynę: dodać 7 łyżek syropu z puszki do żelatyny i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie żelatyna powinna napęcznieć (będzie miała bardzo gęstą konsystencję, ale będzie o wiele rzadsza niż żelatyna na sernik). Przełożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Nie można dopuścić do zagotowania się żelatyny. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Wymieszać z puree morelowym.
  • Masę odstawiamy na ok. 30 minut żeby trochę zgęstniała.
  • Wylewamy masę na sernik. Sernik musi być już prawie ścięty, ale może się lekko ruszać w środku.
  • Tortownicę wstawiamy do lodówki. Masa morelowa będzie potrzebować ok. 2-3 godzin żeby zastygnąć. Dobrze jest zostawić sernik trochę dłużej w lodówce lub nawet przez noc, żeby wszystko dobrze zastygło.

Morelowe pszczoły (opcjonalnie):

  • Rozpuścić czekoladę: w małym garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia, położyć na nim miskę (nie powinna dotykać wody). Do miski dodać drobno pokrojoną czekoladę i olej kokosowy. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Miskę z czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 15 minut lub dłużej aż czekolada trochę zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca.
  • Połówki moreli kładziemy przeciętą stroną do dołu na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie osuszamy morele ręcznikami papierowymi (żeby czekolada się trzymała).
  • Za pomocą łyżeczki nalewamy czekoladę na morele tak żeby powstały paski. Deskę z morelami wkładamy do lodówki.
  • Robimy głowy pszczół: miskę z czekoladą wkładamy na chwilę do zamrażarki. Czekolada powinna trochę zastygnąć, ale wciąż musi dać się ją modelować. Łyżeczką nabieramy małe porcje, ręce obtaczamy w kakao i formujemy dłoniami małe kulki. Kulki kładziemy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do lodówki do momentu aż czekolada zastygnie.
  • Jak czekolada zastygnie kładziemy połówki moreli i głowy 'pszczół' na serniku.
  • Robimy oczy: na kawałku papieru do pieczenia wymieszać wykałaczką małą ilość cukru pudru z dosłownie kroplą wody, aż powstanie bardzo gęsta masa. Nakładamy ją wykałaczką na głowy (robimy 2 małe kropki).
  • Skrzydła: ostrym nożem robimy dwa małe nacięcia w morelach i wkładamy w nie płatki migdałów.
  • Sernik można również udekorować jadalnymi kwiatami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Sernik można przechowywać w lodówce do 5 dni. Na następny i jeszcze kolejny dzień sernik wygląda i smakuje dokładnie tak samo jak świeżo przygotowany, więc można go bez problemu zrobić z wyprzedzeniem. To nie dotyczy się 'pszczół' - najlepiej zrobić je zaraz przed podaniem ciasta (czekolada i morele będą wyglądać o wiele mniej świeżo).
  • Zamiast spodu ciasteczkowego można użyć okrągłych biszkoptów. Masę sernikową wylewamy bezpośrednio na biszkopty ułożone na dnie foremki.
  • Zamiast moreli można użyć innych owoców, także mrożonych. Należy je przed użyciem rozmrozić i zmiksować.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 428kcal