Go Back Email Link
+ servings
dill pickle soup in a white-blue bowl, fermented cucumbers in the background
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa ogórkowa

czas przygotowania15 min
czas gotowania25 min
gotowanie bulionu1 godz 30 min
całkowity czas2 godz 10 min
porcje: 6 małych porcji
autor: Aleksandra

składniki

składniki na zupę:

  • 3 łyżki masła
  • 450 g ogórków kiszonych
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 6 szklanek 1,5 l bulionu z kurczaka / warzywywnego
  • 450 g ziemniaków 5 średnich ziemniaków
  • 1/2-1 szklanki soku ze słoika z ogórkami
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 80 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

składniki na bulion z kurczaka:

  • 8 skrzydełka z kurczaka lub korpus i szyja z kurczaka + kilka skrzydełek
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kilka gałązek pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 szklanek wody 2 litry

wykonanie

jak zrobić bulion:

  • Dodać skrzydełka z kurczaka do dużego garnka i zaleć 8 szklankami zimnej wody. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Woda nie powinna się intensywnie gotować, powinniście widzieć jedynie kilka drobnych pęcherzyków powietrza (woda powinna 'pyrkać'). Gdy woda już się gotuje, zszumować szare grudki, które zgromadzą się na jej powierzchni. Można to zrobić łyżką cedzakową lub małym sitkiem (nie musi być bardzo dokładnie).
  • Gdy woda się podgrzewa przygotowujemy warzywa: obrać marchewki, korzeń pietruszki i seler. Pokroić na 2-3 większe kawałki. Por przekroić na pół i dokładnie umyć.
  • Gdy woda z kurczakiem już lekko się gotuje, dodać warzywa i przyprawy, wodę lekko doprawić solą. Doprowadzić ponownie do wrzenia (tak jak wcześniej, woda powinna się tylko lekko gotować). Przykryć częściowo garnek i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 1.5 godziny.
  • Bulion przecedzić przez sitko. Warzywa można wyrzucić (można zachować 1 marchewkę i dodać ją do zupy). Gdy mięso trochę ostygnie, oddzielamy je od skóry i kości (mięso dodajemy później do zupy).

robimy zupę:

  • Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru soku (sok zachować, będzie go ok. 1/2 szklanki).
  • Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w małą kostkę, ok. 1.5 cm, cebulę drobno posiekać.
  • 2 łyżki masła rozgrzać na średniej patelni, dodać ogórki, smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy je do garnka z bulionem.
  • Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła na patelni, dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Cebulę i marchewkę dodajemy do garnka z bulionem i ogórkami.
  • Ziemniaki dodać do garnka, zagotować bulion i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Do soku z odciśniętych ogórków dodajemy jeszcze ok. 1/2 szklanki soku z ogórków (wody ze słoika w którym były ogórki), razem powinniście mieć ok. 1 szklankę. Całość stopniowo dodajemy do garnka, próbując po drodze czy zupa nie jest dla Was za kwaśna (można dodać mniej).
  • Zdjąć garnek z ognia.
  • Zaprawiamy śmietanę: wlać śmietanę do szklanki, dodać kilka łyżek zupy cały czas mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością wody ze słoika z ogórkami, jeśli zupa jest za mało kwaśna.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć mrożonego mięsa do przygotowania bulionu. Nie trzeba go rozmrażać, mięso bezpośrednio wrzucamy do wody.
  • Jeśli chcecie zrobić bulion na żeberkach: 500g żeberek podzielić na mniejsze części (np. po 2 kości), dodać do zimnej wody. Przygotowanie jest takie samo jak bulionu z kurczaka.
  • Przechowywanie zupy i mrożenie:
    • Zupę możemy przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce do 3-4 dni. Podgrzewamy ostrożnie, aż zupa prawie się zagotuje. Nie gotujemy zupy bo śmietana może się zważyć.
    • Zupy niestety nie da się zamrozić jeśli zawiera śmietanę. Po rozmrożeniu śmietana się zważy. Zupę można spokojnie mrozić przed dodaniem śmietany. Mrozić w zamkniętych pojemnikach lub słoikach. Rozmrozić, podgrzać i dodać śmietanę.
  • Liczba kalorii = 1/6 przepisu (1 mała porcja). Są to tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 184kcal