Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru soku (sok zachować, będzie go ok. 1/2 szklanki).
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w małą kostkę, ok. 1.5 cm, cebulę drobno posiekać.
2 łyżki masła rozgrzać na średniej patelni, dodać ogórki, smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy je do garnka z bulionem.
Rozgrzewamy kolejną łyżkę masła na patelni, dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Cebulę i marchewkę dodajemy do garnka z bulionem i ogórkami.
Ziemniaki dodać do garnka, zagotować bulion i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Do soku z odciśniętych ogórków dodajemy jeszcze ok. 1/2 szklanki soku z ogórków (wody ze słoika w którym były ogórki), razem powinniście mieć ok. 1 szklankę. Całość stopniowo dodajemy do garnka, próbując po drodze czy zupa nie jest dla Was za kwaśna (można dodać mniej).
Zdjąć garnek z ognia.
Zaprawiamy śmietanę: wlać śmietanę do szklanki, dodać kilka łyżek zupy cały czas mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka.
Doprawić zupę solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością wody ze słoika z ogórkami, jeśli zupa jest za mało kwaśna.
Smacznego!