Go Back Email Link
+ servings
caipirinha in a glass, ice cubes and limes in the background
Drukuj przepis
No ratings yet

Przepis na drink Caipirinha (+4 owocowe wersje)

czas przygotowania5 min
czas gotowania0 min
całkowity czas5 min
porcje: 1 drink
autor: Aleksandra

składniki

tradycyjna caipirinha:

  • 1 limonka
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego lub białego cukru można również użyć drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml cachaça brazylijski rum
  • 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki

Caipirinha z mango:

  • 1/2 limonki
  • 8 1 cm kawałków mango
  • 1/2 łyżki cukru lub 1 łyżka jeśli mango nie jest bardzo słodkie
  • 60 ml cachaça
  • 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki

truskawkowa caipirinha:

  • 1/2 limonki
  • 2 duże truskawki lub 4 małe letnie truskawki
  • 1 łyżka cukru lub 1/2 łyżki jeśli truskawki są bardzo słodkie
  • 60 ml cachaça
  • 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki

kiwi caipirinha:

  • 1/2 limonki
  • 1/2 dużego kiwi
  • 1 łyżka cukru lub więcej jeśli kiwi nie jest dojrzałe i słodkie
  • 60 ml cachaça
  • 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki

caipirinha z ananasem:

  • 1/2 limonki
  • 10 1 cm kawałków świeżego ananasa
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml cachaça
  • 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki

wykonanie

  • Dzielimy 1 limonkę na 8 części - najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz - powinniście mieć 8 części.
  • Cząstki limonki dodajemy do szklanki razem z cukrem (i ewentualnie owocami jeśli robicie owocową caipirinhe).
  • Teraz trzeba utrzeć limonkę z cukrem za pomocą tłuczka barmańskiego (muddlera) lub drewnianej łyżki, tak, żeby limonka puściła jak najwięcej soku.
  • Dodajemy 60 ml cachaca i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy małe kostki lodu do szklanki (tyle ile się zmieści). Mieszamy jeszcze raz dokładnie.
  • Szklankę można udekorować plasterkami limonki (lub kawałkami owoców, jeśli robicie owocową caipirinhe). Można podać z rurkami do picia.
  • Saude! (na zdrowie!)

uwagi

  • Pamiętaj, aby dostosować smak do swoich upodobań! Limonki różnią się kwaśnością. Najważniejsze w przygotowaniu tego drinku jest balans kwaśnego smaku od limonki, słodkiego od cukru i ostrego smaku alkoholu. Jeśli drink jest za kwaśny trzeba dodać więcej cukru, jak za słodki - wody lub soku z limonki.
  • Cukier: można użyć dowolnego cukru: białego, trzcinowego, a nawet cukru pudru lub prostego syropu (cukier z wodą 1:1). Nie polecam brązowego cukru. Najbardziej lubię cukier trzcinowy lub biały, czyli taki jaki używają w Brazylii. Drobniejszy cukier ma taką zaletę, że szybciej rozpuści się w drinku i będzie bardziej równomiernie słodki.
  • Lód: możesz użyć kostek lodu lub kruszonego lodu. Wolę kostki lodu (ale raczej małe). Jeśli masz bardzo duże kostki lodu, podziel je na mniejsze kawałki. Tradycyjnie używa się całych kostek i tak przyjemniej pije się drink. Jeśli użyjecie kruszonego lodu lepiej jest podać drink z rurką. Kruszony lód ma tą zaletę, że szybciej się topi, przez co można się trochę dłużej cieszyć drinkiem. Drink można również uzupełnić wodą gazowaną, jeśli chcecie mieć więcej płynu (tradycyjnie dodatkowa woda nie jest dodawana).
  • Jakiej szklanki używa się caipirinha: niska szklanka typu old-fashioned (każda niska szklanka będzie ok).
  • Drink można również zrobić w shakerze: najpierw trzeba utrzeć limonkę z cukrem, a następnie przełożyć wszystkie składniki do shakera lub dużego słoika, potrząść intensywnie, następnie przełożyć do szklanki. Zaletą tej metody jest to, że wszystkie składniki drinka są dokładnie wymieszane.
  • Virgin caipirinha: spróbuj użyć wody gazowanej zamiast cachaca.

Nutrition

Kalorie: 211kcal