Dzielimy 1 limonkę na 8 części - najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz - powinniście mieć 8 części.
Cząstki limonki dodajemy do szklanki razem z cukrem (i ewentualnie owocami jeśli robicie owocową caipirinhe).
Teraz trzeba utrzeć limonkę z cukrem za pomocą tłuczka barmańskiego (muddlera) lub drewnianej łyżki, tak, żeby limonka puściła jak najwięcej soku.
Dodajemy 60 ml cachaca i dokładnie mieszamy.
Dodajemy małe kostki lodu do szklanki (tyle ile się zmieści). Mieszamy jeszcze raz dokładnie.
Szklankę można udekorować plasterkami limonki (lub kawałkami owoców, jeśli robicie owocową caipirinhe). Można podać z rurkami do picia.
Saude! (na zdrowie!)