Go Back Email Link
+ servings
cabbage roll soup
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa gołąbkowa

czas przygotowania10 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 10 min
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 650 g mięsa mielonego użyłam wieprzowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 słoik passaty pomidorowej 680 ml, LUB 2 puszki (400 ml) pomidorów
  • 6 szklanek wody 1.5 L
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 700 g białej kapusty
  • 1 łyżka sosu Worcestershire opcjonalnie
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany koperek do posypania
  • 1 suchego szklanka ryżu 200 g, + 2 szklanki wody

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa: cebulę i marchewkę pokroić w małą kostkę, drobno pociekać czosnek, kapustę kroimy na duże 3 cm kawałki.
  • Podgrzać 2 łyżki oleju na dużym ogniu w dużym garnku. Dodać mięso, nie mieszać przez pierwsze 2 minuty (żeby dać mu szansę się lekko zabrązowić), a następnie smażyć, mieszając, aż całe mięso będzie usmażone (będzie szare, a nie różowe). Przełożyć z garnka na talerz.
  • Dodać kolejną łyżkę oleju do garnka, a następnie posiekane cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut lub aż cebula będzie miękka. Dodać przyprawy (słodka papryka, tymianek i oregano) oraz czosnek, smażyć mieszając jeszcze przez minutę.
  • Dodać mięso z powrotem do garnka, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, kapustę i wodę. Wymieszać i lekko doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 45 minut (częściowo przykryte).
  • W tym czasie można ugotować ryż - gotujemy go osobno. Dodać ryż do średniego garnka, zalać 2 szklankami wody, doprawić solą i wymieszać. Przykryć garnek i doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na minimalny i gotować przez 15 minut.
  • Zdjąć garnek z zupą z ognia, doprawić sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Nalać zupę do talerzy, dodać ugotowany ryż i posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ja gotuję ryż osobno, a nie w zupie - tak smakuje o wiele lepiej, ryż nie pęcznieje nadmiernie od wody i jest pyszny. Jeśli zostawicie zupę do odgrzania na drugi dzień to ryż napęcznieje, będzie niesmaczny a zupa będzie bardzo gęsta. Jeśli chcecie, zupę można również ugotować razem z ryżem, polecam jeśli macie dużą rodzinę, która zje całą zupę za jednym razem. Gotować zupę tak jak wg przepisu, tylko zamiast 45 minut gotujcie ją przez 30 minut, potem dodajcie 1 szklankę ryżu i 2 szklanki wody do garnka i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Dalej doprawiać zupę tak jak w przepisie.
  • Zupę można również przygotować w elektrycznym szybkowarze, jeśli taki posiadacie (ja mam Instant Pot Duo 6 l). Jak zrobić: podsmażyć mięso i warzywa używając funkcji saute (wszystko tak jak w przepisie). Dodać pozostałe składniki i przykryć garnek pokrywą, przesunąć zawór ciśnieniowy garnka na funkcję 'sealing'/uszczelnienie, następnie manualnie ustawić wysokie ciśnienie (high pressure) przez 15 minut. Ryż gotujemy osobno (w ogóle nie zmieści się w garnku). Po upływie tego czasu robimy 'quick release' czyli szybkie wypuszczanie pary - zawór na pokrywce garnka przesuwamy końcem drewnianej łyżki (para parzy) na pozycję 'venting'. Poczekać, aż ciśnienie spadnie (pin na pokrywie opadnie całkowicie w dół). Można otworzyć szybkowar. Doprawić zupę tak jak w przepisie. Mimo, że zupa gotuję się tylko 15 minut, to biorąc pod uwagę czas w którym garnek musi dojść do wysokiego ciśnienia (25 minut) - czas gotowania zupy jest taki sam jak na kuchence w tradycyjnym garnku.

Nutrition

Kalorie: 448kcal