Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Sos Romesco (hiszpański sos z czerwonej papryki)

czas przygotowania8 min
czas gotowania2 min
całkowity czas10 min
porcje: 5 szklanek
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 słoik 450g z pieczoną papryką (bez octu!), 340g bez zalewy, LUB 4 świeże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów 400 ml, LUB 1 kg świeżych pomidorów
  • 50 g płatków migdałów 2/3 szklanki, mogą być prażone orzechy bez skórek
  • 130 g orzechów laskowych 1 szklanka, mogą być prażone orzechy bez skórek
  • 2 małe kromki chleba + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub octu sherry
  • 4 ząbki czosnku nie będzie za bardzo czosnkowe
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek 160 ml
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Szybki sos romesco (z pomidorami w puszce i pieczoną papryką w słoiku):

  • Jeśli nie macie prażonych orzechów bez skórek: Podprażyć orzechy laskowe i migdały na suchej patelni, aż będą lekko zabrązowione i będą ładnie pachniały (trzeba podprażać je osobno, orzechy laskowe muszą być podprażane dłużej). Od razu przełożyć na talerz. Owiń orzechy laskowe w czystą ściereczkę kuchenną i pocieraj żeby pozbyć się jak największej ilości skórki.
  • Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć chleb z obu stron na złoty kolor.
  • Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Paprykę dodajemy odsączoną z zalewy, pomidory z całą zawartością puszki. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
  • Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

sos romesco z pieczonymi warzywami:

  • Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Pomidory przekroić na pół. Doprawić solą i pieprzem, polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Położyć warzywa skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Piec w 220 ° C / gaz 7, opcja góra-dół przez około 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie i zarumienione na brzegach. Wyjąć z piekarnika. Gdy będą lekko ostudzone obrać ze skórki (papryki nie trzeba dokładnie obierać, tak mniej więcej).
  • Kromki chleba natrzeć oliwą z oliwek z obu stron. Położyć na tej samej blaszce, obok dodać orzechy laskowe. Piec około 5-7 minut. Kromki chleba powinny być zabrązowione, a orzechy laskowe ciemnobrązowe (powinny być prawie spalone - łatwiej będzie je obrać, mimo, że skórka będzie czarna, pod skórką orzechy będą ok). Owinąć orzechy laskowe w czystą ścierkę kuchenną i pocierać, aż jak największa ilość skórki zostanie na ścierce.
  • Na tej samej blaszce rozłożyć migdały równą warstwą. Piec przez 1-2 minuty, aż będą złote. Migdałów trzeba cały czas pilnować i nie odchodzić od piekarnika. Mogą się spalić w mgnieniu oka. Natychmiast przełożyć na talerz.
  • Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
  • Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie jesteście pewni czy będzie Wam smakować taka ilość wędzonej papryki, możecie dodać najpierw mniej i potem ewentualnie więcej na końcu. Ewentualnie część lub całość można zastąpić zwykłą słodką papryką (nie próbowałam).
  • Z czym można podawać: z pieczonym kalafiorem / pieczonymi stekami z kalafiora, z rybami i owocami morza, jako dip do podania z surowymi lub grillowanymi warzywami, świetnie pasuje do jajek, jako pasta/dip - można go podać z krakersami, paluszkami lub chrupiącą bagietką.
  • Przechowywanie i mrożenie: Można trzymać w lodówce do max 5 dni. Jeśli chcecie mieć pewność, że sos się nie popsuje można nalać cienką warstwę oliwy z oliwek na jego powierzchnię. Sos można mrozić i pasteryzować.
  • Liczba kalorii = cały przepis (5 szklanek). Obliczone mniej więcej.

Nutrition

Kalorie: 2811kcal