Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Pomidory przekroić na pół. Doprawić solą i pieprzem, polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Położyć warzywa skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Piec w 220 ° C / gaz 7, opcja góra-dół przez około 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie i zarumienione na brzegach. Wyjąć z piekarnika. Gdy będą lekko ostudzone obrać ze skórki (papryki nie trzeba dokładnie obierać, tak mniej więcej).
Kromki chleba natrzeć oliwą z oliwek z obu stron. Położyć na tej samej blaszce, obok dodać orzechy laskowe. Piec około 5-7 minut. Kromki chleba powinny być zabrązowione, a orzechy laskowe ciemnobrązowe (powinny być prawie spalone - łatwiej będzie je obrać, mimo, że skórka będzie czarna, pod skórką orzechy będą ok). Owinąć orzechy laskowe w czystą ścierkę kuchenną i pocierać, aż jak największa ilość skórki zostanie na ścierce.
Na tej samej blaszce rozłożyć migdały równą warstwą. Piec przez 1-2 minuty, aż będą złote. Migdałów trzeba cały czas pilnować i nie odchodzić od piekarnika. Mogą się spalić w mgnieniu oka. Natychmiast przełożyć na talerz.
Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!