Go Back Email Link
+ servings
close up photo of turkey roulade
Drukuj przepis
No ratings yet

Rolada z indyka z nadzieniem z dyni, grzybów i żurawiny

czas przygotowania40 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 40 min
porcje: 5 porcji (15 kawałków)
autor: Aleksandra

składniki

rolada:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 g upieczonej dyni ok. 1kg dyni piżmowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanych igieł rozmarynu
  • 200 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 70g
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej prosciutto crudo
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub jeszcze lepiej rosołu
  • płyn który zebrał się w naczyniu podczas pieczenia rolady
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina sosu Worcestershire do smaku, można pominąć

dodatkowo:

  • sznurek kuchenny lub wykałaczki + folia plastikowa

wykonanie

Przygotować farsz:

  • DYNIA: Najpierw należy upiec dynię. Dynię pokroić ją w 1.5-2 cm kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek, posiekanym rozmarynem, doprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach lub aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu dyni odmierzyć potrzebą ilość i lekko rozgnieść ją widelcem (tylko lekko spłaszczyć, nie rozgniatać na papkę).
  • PIECZARKI: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać na największym ogniu łyżkę oleju, dodać pieczarki. Nie mieszać przez 2 minuty (lub do momentu gdy się zabrązowią), potem zmniejszyć ogień do średniego i dodać cebulę. Smażyć, mieszając, przez ok. 4 minuty, potem dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni przełożyć na deskę do krojenia i posiekać na mniejsze kawałki (nie musi być bardzo drobno).

Przygotować pierś z indyka:

  • Z całej dużej piersi indyka chcemy uzyskać prostokątny płat mięsa, który będziemy zawijać w roladę. Najlepiej jest kupić kawałek piersi z indyka, który jest jak bardziej kwadratowy niż trójkątny. Przeciąć mięso na pół, ale nie do końca. Otworzyć jak książkę i dobrze rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm (przez kawałek foli plastikowej, worka lub papieru do pieczenia, żeby nie porozrywać mięsa). Chodzi mniej więcej o to, żeby otrzymać płat mięsa o równej grubości, powinien być bardziej prostokątny niż kwadratowy, ale nie powinien to być długi prostokąt. Doprawić porządnie solą i pieprzem z obydwu stron. Czasami nacinam mięso na pół, otwieram jak książkę, a potem nacinam jeszcze z lewej i prawej strony i otwieram te fragmenty mięsa na zewnątrz, potem rozbijam tłuczkiem. Wszystko zależy od kształtu mięsa.

Składanie rolady:

  • Teraz na mięsie rozkładamy nadzienie, zostawiając ok. 2 cm brzegów bez nadzienia (nie będzie wypadać z rolady podczas jej zwijania). Nadzienie rozkładamy na stronie, którą rozbijaliśmy tłuczkiem i w związku z tym jest mniej ładna i gładka: najpierw upieczoną dynię, potem pieczarki z cebulą i czosnkiem, potem żurawina.
  • Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku, owinąć ją plastrami szynki parmeńskiej i związać sznurkiem kuchennym (dzięki temu będzie miała ładny okrągły kształt). Ewentualnie brzegi rolady można od dołu spiąć wykałaczkami, a później owinąć w folię plastikową. Roladę wstawiamy na noc do lodówki - sprawi to, że mięso będzie bardziej miękkie i aromatyczne ale też lepiej będzie trzymać kształt rolady.

Pieczenie:

  • 1 godzinę przed pieczeniem wyciągnąć mięso z lodówki.
  • Nastawić piekarnik na 190 stopni/gaz 5, opcja góra-dół.
  • Na dużej/średniej blaszce z brzegami lub naczyniu do zapiekania położyć roladę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę, lub aż temperatura w środku rolady będzie wynosić około 66 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dodatkowo grubość Waszej rolady może być inna niż mojej (wszystko zależy od tego jak przetniecie mięso i jakiego było kształtu i wielkości jest rolada). Dlatego najlepiej jest zmierzyć termometrem temperaturę w środku rolady, żeby mieć pewność, że nie pieczemy jej za długo (mięso będzie suche i twardlub za krótko.
  • Mięso wyjąć z piekarnika, przełożyć na dużą deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10-15 minut (w tym czasie temperatura wewnętrzna rolady powinna dość do bezpiecznej do spożycia temperatury mięsa 74 stopnie). W tym czasie zrobić sos.

Sos:

  • Z soków z blaszki do pieczenia będziemy robić sos. Cały płyn, który jest w blaszce do pieczenia przelać do małego garnka. Jeśli trochę zaschnął, to wlać bulion do naczynia i dokładnie wymieszać, zeskrobując wszystkie zabrązowienia na dnie blaszki, aż połączą się z bulionem.
  • W małym garnku roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i mieszać, aż się połączą i będą bulgotać. Dodać soki z dna blaszki do pieczenia i bulion. Mieszać intensywnie trzepaczką przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos przecedzić przez sitko, żeby był idealnie gładki. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu Worcestershire.

Podawać:

  • Roladę kroimy na plastry i polewamy z sosem. Można ją podać np. z puree z ziemniaków.
  • Smacznego!

uwagi

* Pierś z indyka vs udka z indyka: Niektórzy robią roladę z indyka używając mięsa z ud, ja nie polecam. Takie mięso trudniej jest rozbić (jest złożone z wielu małych mięśni, w przeciwieństwie do piersi, która jest jednym dużym mięśniem), jest mniej delikatne (uda lepiej jest dłużej piec lub dusić) i trudniej jest nadać roladzie ładny kształt.
* Wykałaczki vs sznurek kuchenny: sznurek kuchenny nadaje roladze trochę lepszy, bardziej okrągły kształt i łatwiej jest go ściągnąć z upieczonej rolady. Jeśli będziecie roladę spinać wykałaczkami można to zrobić dopiero przed pieczeniem, a mięso włożyć do lodówki na noc, szczelnie zawinięte w folię plastikową. Dobrze jest je tak ułożyć w lodówce, żeby było otoczone z dwóch stron jakimiś słoikami czy pojemnikami, żeby trzymało okrągły kształt rolady a nie rozpłynęło się na boki.
* Uwagi odnośnie pieczenia dyni: Czas pieczenia będzie różny, w zależności od rodzaju dyni. Najbardziej polecam dynię piżmową, jest po prostu najpyszniejsza. Czas pieczenia dla dyni Hokkaido to ok. 10-15 minut, dla dyni piżmowej ok. 20 minut. Kawałki dyni powinny być rozłożone w odstępach, żeby mogły się lekko zabrązowić (= więcej smaku). Jeśli będą bardziej stłoczone to nie szkodzi, też się upieką, ale nie zabrązowią (będą się raczej dusić). Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, inne rodzaje tak. Najlepiej jest upiec większą ilość dyni (dlatego nie podaję dokładnej ilości surowej dyni), resztę można użyć do innych przepisów lub zamrozić. 400g upieczonej dyni (bez pestek i skóry) to ok. 1kg dyni piżmowej (surowej, z pestkami i skórą).
* Zamiast szynki parmeńskiej można roladę owinąć skórą z piersi indyka, jeśli macie. Ważne jest żeby mięso było czymś owinięte, po piecze się w piekarniku dość długo i łatwo jest je wysuszyć.

Nutrition

Kalorie: 466kcal