Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Naleśniki z warzywami i serem

czas przygotowania20 min
czas gotowania10 min
całkowity czas30 min
porcje: 3 porcje (6 naleśników)
autor: Aleksandra

składniki

naleśniki (6 sztuk):

  • 100 g mąki ok. 2/3 szklanki
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub posiekane świeże zioła
  • sól i pieprz odrobina

nadzienie:

  • 3 szklanki ratatouille duszonych warzyw, wersja duszona, nie smażona, 1/2-2/3 szklanki ratatatouille na naleśnik, w zależności od grubości naleśnika

dodatkowo:

  • 2 szklanki tartej mozarelli twardej, żółtej mozarelli, nie w kulce
  • świeży tymianek do posypania, opcjonalnie

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, mleko, oliwę i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
  • Usmażyć naleśniki: Naleśniki najlepiej smaży się na patelni Rozgrzać patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewać porcję ciasta na patelnię, smażyć na wysokim ogniu aż brzegi naleśnika będą rumiane, podważyć łopatką naleśnik ze wszystkich stron upewniająć się, że nigdzie nie przywiera, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż naleśnik będzie rumiany. Powtórzyć z resztą masy.
  • Nadziać naleśniki: Nałożyć 1/2-2/3 szklanki ratatatouille na naleśnik, w zależności od grubości i wielkości naleśnika. Zwinąć w rulon.
  • Zapiec w piekarniku: Naleśniki układamy na blaszce do piecznia, posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół, aż ser się stopi i zarumieni (ok. 5-10 minut).
  • Smacznego!

uwagi

Z poniższego przepisu naleśniki nie wychodzą bardzo cienkie, raczej grubsze i puszyste (to powoduje też odrobina proszku do pieczenia, który można pominąć), taki naleśnik lepiej trzyma warzywne nadzienie. Jeśli konsystencja będzie Wam się wydawać zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub wody gazowanej (lub niegazowanej).