soupe au pistou
Drukuj
5 from 1 vote

Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)

Niezwykle aromatyczna zupa jarzynowa z dodatkiem sosu pistou.
danie zupa
kuchnia francuska
Keyword francuska zupa jarzynowa, soupe au pistou
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 6 porcji
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cukinia 350g
  • 2 duże marchewki
  • 2 litry wody
  • 200 g fasolki szparagowej garść
  • 1 puszka drobnej fasolki cannellini 400g
  • 120 g mrożonego groszku 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku

pistou:

  • 40 g bazylii 2 średnie doniczki, można też użyć pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 300 g makaronu małe kolanka 2.5 szklanki, lub inny drobny makaron

wykonanie

Zupa:

  • Pokroić wszystkie warzywa: ziemniaki w 2-3 cm kawałki, cukinię w 1 cm półplasterki, marchewkę w 4 mm plasterki lub półplasterki (w zależności od grobości), por w cienkie paski, cebulę w kostkę, seler naciowy w 5 mm plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub oleju), dodać cebulę i por oraz suszony tymianek (jeśli używacie świeżych gałązek, dodajemy je 2 min przed końcem smażenia), smażyć na małym ogniu ok. 8 minut. Przełożyć na talerz.
  • Do garnka dodać 2 łyżki oleju do smażenia, zwiększyć ogień na najwyższy i dodać cukinię, ziemniaki, marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 3 minuty (przez pierwszą minutę w ogóle nie mieszać), aż warzywa się lekko zabrązowią.
  • Cebulę, por i tymianek dodać z powrotem do garnka i zalać 2 litry wody (wszystkie warzywa powinny być przykryte). Gotować na małym ogniu 15 minut.
  • Dodać fasolkę szparagową, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut.
  • Dodać groszek i fasolkę z puszki (wraz z zalewą), gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć garnek z ognia, doprawić zupę solą i pieprzem.
  • Zupę nalać do miseczek, dodać osobno ugotowany makaron i czubatą łyżeczkę pistou. Teraz można wmieszać pistou w zupę.
  • Smacznego!

Pistou:

  • W blenderze zmiksować bazylię, ser (starty na małych oczkach tarki), czosnek i sól, następnie ręcznie wmieszać w pastę (np.trzepaczką) oliwę z oliwek lub zmiskować na małych obrotach miksera.

uwagi

- zupa z pistou z pietruszki również będzie bardzo dobra
- pistou nie dodajemy do garnka z zupą, tylko już bezpośrednio do misek z zupą, jak zupa lekko ostygnie
- makaron trzeba ugotować osobno, a nie w zupie