Pomidory przelać dużą ilością gotującej się wody, obrać ze skórki, pokroić w 1-2 cm kostkę.
Papryczkę chilli pokroić w plasterki, czosnek bardzo drobno. Jesli chcecie żeby sos był mniej ostry, wyjmijcie pestki z papryczek chilli. Można też użyć suszonych płatków chilli, jeśli nie macie świeżych papryczek.
W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażać przez minutę.
Dodać pomidory, ocet ryżowy, sos worcestershire i cukier, gotować około 30 minut na małym ogniu, aż sos będzie gęsty (od czasu do czasu trzeba sos przemieszać, pilnujcie go dobrze przez ostatnie 5 minut, żeby się nie przypalił).
Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia. Jeszcze raz spróbować czy czegoś nie brakuje – soli, pieprzu, a może octu.