Go Back Email Link
+ servings
two crispy chicken wraps on a green plate, fresh chili in the background
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą

czas przygotowania35 min
czas gotowania15 min
całkowity czas50 min
porcje: 2 duże porcje
autor: Aleksandra

składniki

chrupiący kurczak:

  • 330 g filetów z kurczaka / indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki bułki tartej 40g
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu 20g, lub bułki tartej
  • olej do smażenia około 4 łyżki

dodatkowo:

  • 4 duże tortille
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 4 liście sałaty

salsa pomidorowa:

  • 7 średnich pomidorów 670g, można też użyć pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 ostre papryczki chilli lub płatki chilli, do smaku
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki/skrobii ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

salsa pomidorowa:

  • Pomidory przelać dużą ilością gotującej się wody, obrać ze skórki, pokroić w 1-2 cm kostkę.
  • Papryczkę chilli pokroić w plasterki, czosnek bardzo drobno. Jesli chcecie żeby sos był mniej ostry, wyjmijcie pestki z papryczek chilli. Można też użyć suszonych płatków chilli, jeśli nie macie świeżych papryczek.
  • W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażać przez minutę.
  • Dodać pomidory, ocet ryżowy, sos worcestershire i cukier, gotować około 30 minut na małym ogniu, aż sos będzie gęsty (od czasu do czasu trzeba sos przemieszać, pilnujcie go dobrze przez ostatnie 5 minut, żeby się nie przypalił).
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia. Jeszcze raz spróbować czy czegoś nie brakuje – soli, pieprzu, a może octu.

kotlety:

  • W czasie jak sos się gotuje panierujemy kotlety.
  • Na pierwszy talerz wysypać mąkę.
  • Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem.
  • W trzecim, głębokim talerzu rozbełtać jajko, dodać do niego skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  • Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na około ¾ cm, porządnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  • Każdy kotlet obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie w jajku, a potem mieszance bułki tartej i parmezanu.
  • Smażymy kotlety: na patelni dobrze rozgrzać na dużym ogniu sporą ilość oleju. Kotlety smażymy około 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, aż panierka będzie z dwóch stron złocista. Kotlety powinny mieć dużo miejsca na patelni, po usmażeniu jedej porcji kotletów smażymy kolejne.
  • Przełożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.

składanie tortilli:

  • Na dużym placku tortilli położyć 2 plasterki sera, nałożyć czubatą łyżkę sosu i ją rozsmarować. Na to położyć kawałki kurczaka - kotlety trzeba pociąć, tak żeby mieściły się w tortilli, na koniec kładziemy po 2 plasterki pomidora.
  • Zawijać tortille i opiekać je w opiekaczu do kanapek lub smażyć krótko na patelni, aż się lekko zabrązowią i ser będzie ciągnący. Zapiekamy je też po to, żeby brzegi tortilli połączyły się ze sobą i można było je wygodnie jeść.
  • Na koniec włożyć do wrapów listki sałaty (jeśli sałatę doda się do tortilli wcześniej to zwiędnie podczas zapiekania).
  • Smacznego!

uwagi

  • Tortille można podać na obiad lub jako ciepłą przekąskę. Kurczaka i sos można przygotować dzień wcześniej, a na drugi dzień złożyć tortille i podgrzać je w opiekaczu do kanapek lub na patelni, aż będą ciepłe.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = 2 tortille (½ przepisu).

Nutrition

Kalorie: 1250kcal