Kurczaka pokroić w drobną kostkę, ok. 1 cm, paprykę w malutką kosteczkę ok. 0,5 cm, pieczarki w małą kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki na kotlety, doprawić solą i pieprzem.
Olej rozgrzać na dużej patelni, nakładać po czubatej łyżce masy, rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1 cm, smażyć na średnio-dużym ogniu ok. 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej, aż mięso będzie ścięte, a kotlety lekko zabrązowione (kotlety przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy gdy są już z jednej strony dobrze ścięte i złociste, inaczej mogą się przy przewracaniu rozwalać).
Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać np. z puree z ziemniaków, brokułem i sałatką z ogórka.