Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym
czas przygotowania15 minmin
czas gotowania30 minmin
całkowity czas45 minmin
porcje: 2porcje
autor: Aleksandra
składniki
Pieczone marchewki:
½kgmarchewki
2łyżki oliwy z oliwek
1/3łyżeczki kurkumy
1/3łyżeczki kuminu
1/3łyżeczki kolendrymielonej
sól i pieprzdo smaku
dodatkowo:
2garście sałatyużyłam mixu sałat
½szklanki nasion granatu
Sos:
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżki soku z cytryny
1łyżka masła orzechowego
1.5łyżeczki syropu klonowegolub miodu
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Nastawić piekarnik na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
Upiec marchewki: umyć, obrać i pokroić. Marchewki przekroić na pół wszerz, potem chude marchewki przekroić wzdłuż na pół, grubsze wzdłuż na 4 części, powinniście otrzymać ‘frytki’ o grubości ok 1-1.5 cm. Marchewki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszać z przyprawami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec ok. 25-30 minut, aż będą miękkie i zabrązowione od dołu.
Składniki sosu dodać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem, zakręcić i porządnie kilka razy wstrząsnąć, aż składniki dobrze się wymieszają i powstanie gęsty sos.
Umyć sałatę, dobrze jest ją też osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie.
Sałatę rozłożyć w miskach, na niej położyć upieczone marchewki, posypać ziarnami granatu i polać sosem.