Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

czas przygotowania15 min
czas gotowania30 min
całkowity czas45 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

Pieczone marchewki:

  • ½ kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 garście sałaty użyłam mixu sałat
  • ½ szklanki nasion granatu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1.5 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Upiec marchewki: umyć, obrać i pokroić. Marchewki przekroić na pół wszerz, potem chude marchewki przekroić wzdłuż na pół, grubsze wzdłuż na 4 części, powinniście otrzymać ‘frytki’ o grubości ok 1-1.5 cm. Marchewki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszać z przyprawami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec ok. 25-30 minut, aż będą miękkie i zabrązowione od dołu.
  • Składniki sosu dodać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem, zakręcić i porządnie kilka razy wstrząsnąć, aż składniki dobrze się wymieszają i powstanie gęsty sos.
  • Umyć sałatę, dobrze jest ją też osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie.
  • Sałatę rozłożyć w miskach, na niej położyć upieczone marchewki, posypać ziarnami granatu i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Kalorie: 388kcal