Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Zdrowy mus czekoladowy

czas przygotowania10 min
całkowity czas10 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

mus czekoladowy:

  • 2 banany koniecznie dojrzałe
  • 1 awokado dojrzałe
  • 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie, nie aromatu
  • 1 łyżka musu migdałowego opcjonalnie, lub uprażone i zmielone na pastę orzechy

do podania:

  • świeże owoce
  • pokrojone orzechy lub wiórki kokosowe
  • śmietanka kokosowa opcjonalnie

wykonanie

  • Zmielić wszystkie składniki na idealnie gładki mus. Ja użyłam blendera kielichowego. Trzeba długo i dokładnie miksować, wtedy mus będzie miał idealnie gładką konsystencję i był puszysty.
  • Podawać w pucharkach ze świeżymi owocami, pokrojonymi na małe kawałki orzechami (np. migdały, laskowe, pekan) lub wiórkami kokosowymi, ewentualnie ubitą śmietanką kokosową.

uwagi

  • Banany i awokado muszą być koniecznie dojrzałe. Jeśli macie bardzo słodkie banany to może trzeba będzie dodać tylko 1 łyżkę syropu klonowego, próbujcie.
  • Dodatek ekstraktu z wanilli i musu migdałego jest opcjonalny, ale bardzo poprawia smak deseru.
  • Deser może spokojnie leżeć w lodówce kilka godzin albo cały dzień. Smakuje dobrze w temp. pokojowej, jak i na zimno. Jak chwilę poleży to jest nawet smaczniejszy.
  • Liczba porcji: w zależności jakiej wielkości macie szklanki / pucharki. Ilość musu, która wychodzi z przepisu zmieściła mi się w 3 szklaneczkach, jak na zdjęciach. Jako przekąska na śniadanie / kolację podałabym jednak taką ilość dla 2 osób.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = ½ przepisu.

Nutrition

Kalorie: 448kcal