Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje

składniki

  • 380 g brukselki
  • 125 g świeżego ananasa
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ew. więcej do skropienia upieczonej brukselki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki orzechów pekan lub orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych liści, przyciąć podstawy, przekroić na pół.
  • Ananasa obrać, pokroic w kostkę ok. 1,5 cm.
  • Brukselkę i ananasa wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Rozłożyć na blaszce (bez papieru do pieczenia), piec przez 15 minut. Brukselka nie powinna być za bardzo stłoczona, żeby miała szansę dobrze się zabrązowić.
  • Po upływie tego czasu dodać pekany, syrop klonowy, wymieszać i piec jeszcze 5 min, aż brukselka będzie miękka i zabrązowiona.
  • Brukselka powinna być słodko-kwaśna, jeśli jest za mało kwaśna należy ją skropić sokiem z cytryny.
  • Smacznego!

uwagi

W ten sposób przygotowaną brukselkę można podać samodzielnie, np. jako sałatkę na kolację lub jako dodatek do obiadu. Najprostszy przepis na taki obiad: pierś z kurczaka rozbić, żeby była mniej więcej podobnej grubości, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Smażyć z dwóch stron, aż będzie zabrązowiona. Do tego podajemy puree z ziemniaków (ziemniaki + sporo masła + odrobinę mleka + sól i pieprz) i pieczoną brukselkę. Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 526kcal