Go Back Email Link
+ servings
cranberry orange mulled wine
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Grzane wino – przepis na grzańca z pomarańczą i żurawiną

czas przygotowania10 min
czas gotowania15 min
całkowity czas25 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 butelka / 750 ml czerwonego wina użyłam wytrawnego, ale może być też półsłodkie, najlepiej o owocowym posmaku
  • 1 ½ pomarańczy
  • 20 sztuk świeżej żurawiny można pominąć
  • 5 łyżek jasnego brązowego cukru można dodać więcej lub łyżkę mniej jeśli używacie słodkiego wina, można też użyć białego cukru lub miodu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 5 goździków

wykonanie

  • Najpierw robimy pomarańczowy syrop. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Skórkę kładziemy na desce i wycinamy z niej białą część (tak mniej więcej). Pomarańczową część skórki i sok z pomarańczy dodajemy do średniego garnka razem z cukrem i przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy ok. 3 minuty, potem dodajemy żurawinę i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, żurawiny lekko pęknąć (dodane wcześniej całkowicie się rozwalą), a syrop się zagęścić. Zdjąć z ognia i odstawić syrop na 10 minut, aż się lekko ochłodzi.
  • Dodać butelkę wina, pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe ½ pomarańczy i na minimalnym ogniu podgrzewać, aż wino będzie bardzo ciepłe, prawie wrzące. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo po pierwsze wino straci trochę swój aromat a po drugie, alkohol zacznie wyparowywać (a tego nie chcemy, prawda? ;)). Jeśli uznacie, że wino jest za mało słodkie można dodać trochę miodu lub cukru pudru.
  • Jeśli macie czas można jeszcze wino odstawić na 5-10 minut, żeby jeszcze bardziej przegryzło się z przyprawami.
  • Podawać w kubkach lub grubych szklanach (kieliszki się nie nadają, mogą pęknąć) razem z przyprawami z garnka, świeżą żurawiną (dla ozdoby, pięknie wygląda) i cząstkami pomarańczy.
  • Smacznego!

uwagi

  • Wino smakuje również dobrze na drugi dzień, należy je jednak przecedzić i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce max. 2 dni.
  • Ważne jest, żeby wino podgrzewać bardzo powoli i nie dać mu się zagotować. Można sprawdzić termometrem (takim jak do mięsa) temperaturę wina. Nie powinna przekraczać 75°.

Nutrition

Kalorie: 226kcal