Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Kaiserschmarren czyli cesarski naleśnik z karmelizowanymi śliwkami z żurawiną

czas przygotowania25 min
czas gotowania15 min
całkowity czas40 min
porcje: 2 duże porcje

składniki

kaiserschmarren:

  • 4 łyżki rodzynek można pominąć*
  • 2 łyżki soku z cytryny 1 cytryna, pomijamy jeśli nie dodajemy rodzynek, można też dodać rum
  • 4 duże żółtka
  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 16g (najlepiej z prawdziwą wanilią), LUB 2 łyżki zwykłego cukru + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny najlepiej z ekologicznej cytryny, można pominąć
  • 1 szklanka mąki 140g
  • 4 duże białka
  • duża szczypta soli
  • 2 czubate łyżki masła do smażenia, 40g
  • cukier puder do podania

karmelizowane śliwki z żurawiną

  • 3 łyżki cukru można też użyć brązowego jeśli już kiedyś robiliście karmel
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g (najlepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) LUB 1 łyżka zwykłego cukru + 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, najlepszy jest cynamon cejloński
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy najlepiej z ekologicznej pomarańczy
  • 2 łyżki czerwonego wina lub soku z pomarańczy
  • 350 g sliwek wypestkowane i pokrojone na świartki
  • 20 sztuk świeżej żurawiny
  • 3 łyżki wody

wykonanie

kaiserschmarren:

  • Przygotować masę naleśnikową:
  • Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub rumie, odstawić na 15 minut (można dłużej lub w ogóle nie czekać).
  • W dużej misce wymieszać żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, mlekiem i rodzynkami (wraz z rumem/sokiem z cytryny).
  • Dodać mąkę, krótko wymieszać (masa może mieć małe grudki).
  • W dużej i czystej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Delikatnie wmieszać silikonową łopatką ubitą pianę z białek do masy z żółtkami.
  • Jeśli macie bardzo dużą patelnię (np. około 27 cm średnicy) możecie zrobić naleśnik na kuchence:
  • Na patelni rozgrzać masło, jak zacznie bulgotać wlać masę naleśnikową.
  • Przykryć pokrywką (ważne, jeśli nie macie pokrywki to patelnię można przykryć szczelnie folią aluminiową). Smażyć około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie spód powinien być ścięty i ładnie zarumieniony, ale góra będzie lekko płynna.
  • Teraz trzeba przewrócić naleśnik na drugą stronę. Najłatwiej jest podzielić ciasto na 8 części (pokroić je drewnianą łopatką jak pizzę) i każdą część osobno przewrócić (jak coś się rozwali i będzie nie ładnie wyglądać to nic nie szkodzi, cały naleśnik i tak skończy pocięty na kawałki). Po przewróceniu smażyć jeszcze ok. 3 minuty.
  • Teraz łopatką pociąć naleśnik na małe kawałki. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, delikatnie mieszając, aż wszystkie kawałki będą ścięte.
  • Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać ze smażonymi śliwkami.
  • Jeśli macie małą patelnię (jak na zdjęciach, np. o średnicy około 21 cm), lepiej jest naleśnik częściowo zapiec w piekarniku: (na patelni, którą można wkładać do piekarnika)
  • Nastawić piekarnik do 190 stopni, gaz 5, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
  • Na patelni na średnio-niskim ogniu rozgrzać masło, jak zacznie bulgotać wlać masę naleśnikową.
  • Masę naleśnikową smażyć na kuchence około 3 minuty, potem włożyć patelnię do piekarnika i piec około 12 minut.
  • Patelnię wyjąć z piekarnika, pociąć naleśnik łopatką na 4 części, przewrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty.
  • Pociąć naleśnik łopatką na małe kawałki. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, delikatnie mieszając, aż wszystkie kawałki będą ścięte.
  • Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać ze smażonymi śliwkami.

karmelizowane śliwki z żurawiną

  • Do średniego garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon i skórkę z pomarańczy.
  • Na średnim ogniu podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zmieni kolor na brązowy i będzie bulgotał. Można delikatnie mieszać żeby się równomiernie rozpuścił, jeśli zrobią się jakieś grudki to nieszkodzi, podczas gotowania później rozpuszczą się.
  • Dolać wino, wymieszać, gotować ok. minutę, aż wyparuje.
  • Dodać śliwki i żurawinę, gotować ok. 5 minut, aż powstanie gęsty sos, ale śliwki wciąć zachowają swój kształt. Jeśli śliwki nie puściły dużo soku można na koniec dodać trochę wody, żeby powstał gęsty sos.
  • Wyciągnąć goździki i laskę cynamonu.

Smacznego!

    uwagi

    * Jeśli nie dodajecie rodzynek i rumu/ soku z cytryny to trzeba dodać ok. 1.5 łyżki mąki mniej !

    Nutrition

    Kalorie: 1856kcal