Przygotować masę naleśnikową:
Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub rumie, odstawić na 15 minut (można dłużej lub w ogóle nie czekać).
W dużej misce wymieszać żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, mlekiem i rodzynkami (wraz z rumem/sokiem z cytryny).
Dodać mąkę, krótko wymieszać (masa może mieć małe grudki).
W dużej i czystej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszać silikonową łopatką ubitą pianę z białek do masy z żółtkami.
Jeśli macie bardzo dużą patelnię (np. około 27 cm średnicy) możecie zrobić naleśnik na kuchence:
Na patelni rozgrzać masło, jak zacznie bulgotać wlać masę naleśnikową.
Przykryć pokrywką (ważne, jeśli nie macie pokrywki to patelnię można przykryć szczelnie folią aluminiową). Smażyć około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie spód powinien być ścięty i ładnie zarumieniony, ale góra będzie lekko płynna.
Teraz trzeba przewrócić naleśnik na drugą stronę. Najłatwiej jest podzielić ciasto na 8 części (pokroić je drewnianą łopatką jak pizzę) i każdą część osobno przewrócić (jak coś się rozwali i będzie nie ładnie wyglądać to nic nie szkodzi, cały naleśnik i tak skończy pocięty na kawałki). Po przewróceniu smażyć jeszcze ok. 3 minuty.
Teraz łopatką pociąć naleśnik na małe kawałki. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, delikatnie mieszając, aż wszystkie kawałki będą ścięte.
Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać ze smażonymi śliwkami.
Jeśli macie małą patelnię (jak na zdjęciach, np. o średnicy około 21 cm), lepiej jest naleśnik częściowo zapiec w piekarniku: (na patelni, którą można wkładać do piekarnika)
Nastawić piekarnik do 190 stopni, gaz 5, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
Na patelni na średnio-niskim ogniu rozgrzać masło, jak zacznie bulgotać wlać masę naleśnikową.
Masę naleśnikową smażyć na kuchence około 3 minuty, potem włożyć patelnię do piekarnika i piec około 12 minut.
Patelnię wyjąć z piekarnika, pociąć naleśnik łopatką na 4 części, przewrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty.
Pociąć naleśnik łopatką na małe kawałki. Jeszcze chwilę wszystko smażyć, delikatnie mieszając, aż wszystkie kawałki będą ścięte.
Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać ze smażonymi śliwkami.