Print

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Puszyste ciasto z dużą ilością jabłek i orzechów, pięknie pachnie miodem i cynamonem.
danie deser
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword jabłka, miód, orzechy włoskie
czas przygotowania 25 minutes
czas gotowania 1 hour 10 minutes
całkowity czas 1 hour 35 minutes
porcje 12 porcji
kalorie 5336kcal

składniki

  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki brązowego cukru 100g
  • 3/4 szklanki oleju 170g
  • ½ szklanki miodu 160g, najlepiej o delikatnym smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu
  • 2 szklanki mąki 280g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • 4 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę 1.5-2 cm, 6 bardzo małych jabłek, 800g
  • 1 szklanka grubo pociętych orzechów włoskich 100g

wykonanie

  • Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 27 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni, gaz 3, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
  • Jajka z cukrem ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, zajmie to ok. 4-5 minut.
  • Cienkim strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia na najniższych obrotach.
  • Miód wymieszać z ekstraktem z wanilii, dodawać cienkim strumieniem, miksować do połączenia na najniższych obrotach miksera.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem, dodać do misy miksera. Częściowo zmiksować na najniższych obrotach, a potem silikonową szpatułką wymieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1.5-2 cm. Orzechy połamać na duże kawałki.
  • Jabłka i orzechy dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę i 10 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
  • Smacznego!

uwagi

- Ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jest bardzo dobre nawet na 3 dzień.
- Mrożenie ciasta: ciasto bardzo dobrze się mrozi. Możecie zamrozić je w kawałkach, a potem odmrażać w piekarniku w 160 stopniach, aż będzie ciepłe. Smakuje jak świeże.

Nutrition

Calories: 5336kcal