Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 27 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, gaz 3, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
Jajka z cukrem ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, zajmie to ok. 4-5 minut.
Cienkim strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia na najniższych obrotach.
Miód wymieszać z ekstraktem z wanilii, dodawać cienkim strumieniem, miksować do połączenia na najniższych obrotach miksera.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem, dodać do misy miksera. Częściowo zmiksować na najniższych obrotach, a potem silikonową szpatułką wymieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1.5-2 cm. Orzechy połamać na duże kawałki.
Jabłka i orzechy dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę i 10 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
Smacznego!