Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Briami – grecka warzywna zapiekanka

czas przygotowania25 min
czas gotowania30 min
całkowity czas55 min
porcje: 2 duże porcje

składniki

warzywa:

  • 1 średnia cukinia 300g
  • 1 średni bakłażan 300g
  • 4 średnie ziemniaki 0,5kg
  • 2 średnie pomidory 300g
  • ½ średniej cebuli

ser:

  • 150 g sera pecorino najlepiej średniotwardy lub sera feta

dodatki i przyprawy:

  • 7 ząbków czosnku
  • 8 zielone oliwki lub oliwki kalamata
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub świeżej
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku, uwaga: ser już jest lekko słony

wykonanie

Pokroić warzywa i ser:

  • Cukinię pokroić w plasterki 1 cm, bakłażana w 2 cm kostkę, ziemniaki w plasterki 0,5 cm, cebulę na półksiężyce 0,5 cm, czosnek na plasterki 1 mm, oliwki na plasterki.
  • Nagrzać piekarnik do 200 °C / gaz 6, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
  • Pomidory oblać gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na 16 części – czyli na ósemki, ósemki przekrójcie jeszcze na pół (wyjdzie Wam około 2 cm kostka).
  • Ser pokroić w kostkę 1 cm.

Wymieszać warzywa z pozostałymi składnikami:

  • Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wymieszaj wszystkie pokrojone składniki oprócz sera i czosnku. Ser z czosnkiem ułóż na warzywach (położone bezpośrednio na blaszce za bardzo się przypalają). Moja blaszka ma wymiary 33 x 33 cm, jeśli Twoja blaszka jest większa, dodaj na dno trochę wody, żeby warzywa, mniej stłoczone się, nie przywierały za bardzo do jej dna. Jeśli użyjecie mniejszej ilości warzyw – będą one bardziej zabrązowione, jeśli większej – bardziej uduszone, miękkie, mniej chrupiące. Mój przepis jest taki 'pomiędzy'.

Pieczenie:

  • Piec przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące, ser roztopiony i zabrązowiony.
  • Po upieczeniu można posypać natką pietruszki.
  • Jeśli używacie sera feta możecie go pokruszyć na upieczonych warzywach lub dodać do warzyw w piekarniku około 5 minut przed końcem pieczenia.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 1875kcal