Go Back
+ servings

Pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym

Delikatny kurczak w kremowym sosie pieczarkowym z dynią
danie obiad
kuchnia polska
Keyword dynia, pieczarki, pierś z kurczaka
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 1019kcal

składniki

2 małe piersi z kurczaka, około 300g

    sos:

    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 200 g pieczarek użyłam pieczarek brunatnych
    • 120 g dynii użyłam dyni piżmowej, waga bez pestek i skóry
    • 2 szalotki lub 1 mała cebulka
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ szklanki śmietany 12% może też być 30-36%, 125 ml
    • ½ szklanki bulionu warzywnego, z kurczaka lub wody, 125 ml
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • sól i pieprz do smaku

    do podania: ziemniaki, fasolka szparagowa

      wykonanie

      • Piersi z kurczaka pokroić na równej grubości części (czyli np. na 3, najpierw na pół wszerz, a potem grubszą połówkę znowu na pół, lub po prostu lekko rozbić piersi tak, żeby były mniej więcej równej grubości, dzięki temu będą się równo smażyć i będą soczyste). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      • Dynię pokroić w malutką kostkę ok. 0.5 cm (żeby było szybciej można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale ładniej na talerzu wygląda taka pocięta w kostkę, można również dodać upieczoną dynię, jeśli akurat macie i dodać ją do sosu na koniec, razem z kurczakiem).
      • Pieczarki szybko umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na grube plasterki około 5mm.
      • Szalotki i czosnek drobno pokroić.
      • Na dużej patelni na największym ogniu rozgrzać olej, włożyć kurczaka, smażyć na jednej stronie około 3 minuty, aż się ładnie zabrązowi, przewrócić na drugą stronę i smażyć krótko jeszcze maksymalnie minutę. Uważać, żeby za długo nie smażyć mięsa, bo będzie twarde. Zdjąć je z patelni, jak już nie będzie różowe w środku, lub lekko różowe (dojdzie wtedy na koniec w sosie). Przełożyć na talerz.
      • Na patelnię dodać pieczarki i dynię, rozłożyć je równą warstwą. Smażyć na największym ogniu około 3 minuty bez mieszania (!). Jak się lekko zabrązowią, przemieszać, dodać cebulę i czosnek.
      • Smażyć około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
      • Wlać śmietanę, bulion, doprawić gałką muszkatałową, gotować sos na średnim ogniu kilka minut, ma lekko zgęstnieć. Nie martwcie się, jeśli śmietana zbije się w małe grudki – one się rozpuszczą jak sos się chwilkę pogotuje.
      • Dodać z powrotem pierś z kurczaka, chwilę podgrzać, wymieszać.
      • Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać.
      • Podawać razem z ziemniakami i ewentualnie dodatkowymi warzywami (np. fasolka szparagowa).

      Nutrition

      Kalorie: 1019kcal