Do średniego garnka dodać płatki owsiane oraz pozostałe dodatki i przyprawy, oprócz soku z cytryny (mleko kokosowe, krowie, sól, ksylitol/cukier, kardamon, goździk, anyż, cynamon), wymieszać dokładnie.
Gotować na małym ogniu ok. 3 minut (jeśli używacie drobnych płatków) lub ok. 10 minut (jeśli używacie tradycyjnych płatków), aż płatki będą miękkie. Po skończeniu gotowania owsianka może wydawać się za rzadka, ale po zdjęciu z ognia zacznie szybko gęstnieć.
Z ugotowanych gruszek z syropem odłożyć na talerzyk 2 czubate łyżki, dobrze rozgnieść widelcem, dodać do owsianki (ten krok jest opcjonalny, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak owsianki).
Doprawić do smaku sokiem z cytryny (powinien być minimalnie wyczuwalny, ma on za zadanie lekko ożywić smak owsianki).