Go Back Email Link
+ servings
Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem Chantarelle and dill potato fritters
Drukuj przepis
No ratings yet

Placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 3 porcje

składniki

  • 1 kg ziemniaków najlepiej typ C, mączyste
  • 1 mała cebulka opcjonalnie, można pominąć
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kurek ewentualnie pieczarek
  • 1 łyżka skrobi / mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • 2 czubate łyżeczki drobno pokrojonego koperku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku dodałam 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub masła klarowanego
  • do podania: kwaśna śmietana 12 % / jogurt mała sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kilka usmażonych kurek, doprawionych solą i pieprzem, koperek, tarty parmezan

wykonanie

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki, wymieszać z 2 łyżeczkami soli, odstawić na 10 minut.
  • Po tym czasie dokładnie (!) odsączyć z wody (można odcisnąć w rękach lub w bawełnianej ściereczce).
  • Kurki umyć, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, bardzo drobno pokroić (Ja nalewam wody do dużej miski, szybko płukam grzyby, potem owijam je ręcznikiem papierowym i wyżynam jak gąbkę, nie będą pięknie po tym wyglądały, ale to tutaj nie jest ważne bo i tak je drobno kroimy).
  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki (odciśnięte ziemniaki i cebulę, osuszone i pokrojone kurki, skrobię ziemniaczaną, parmezan, koperek, jajko), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni dobrze rozgrzać olej do smażenia, nakładać w odstępach po łyżce masy, rozpłaszczyć na placek o grubości ok. ½ – ¾ cm. Placki smażyć na średnio-wysokim ogniu około 3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony, aż będą ładnie zabrązowione.
  • Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, odsączyć z tłuszczu.
  • Podawać koniecznie z kwaśną śmietaną lub jogurtem, prostą sałatką z warzyw, które macie pod ręką. Można też dodatkowo podsmażyć na maśle kilka kurek i podawać z plackami. Posypać koperkiem i tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

- placki z powyższego przepisu wychodzą bardzo chrupiące, jeśli chcecie bardziej miękkie placki (ale wciąż z chrupiącymi brzegami) to trzeba dodać jeszcze jedno jajko i łyżkę skrobi ziemniaczanej
- można użyć każdego rodzaju ziemniaków, też typ A, sałatkowy, jednak możliwe, że trzeba będzie dodać więcej mąki (ok. łyżkę więcej), gdyż te ziemniaki mają mniej skrobi, która skleja placki
- cebulę można pominąć, będą również bardzo dobre - można z powodzeniem użyć pieczarek zamiast kurek, ale wersja z kurkami jest o wiele lepsza
- patelnia musi być dobrze nagrzana, inaczej placki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, ale nie może być też za gorąca – placki z zewnątrz będą już złociste ale w środku surowe
- najlepiej, żeby smażyć placki na patelni z nieprzywieralną powłoką, gdyż placki z grzybami nie smażą się tak łatwo jak placki z samymi ziemniakami (ale na zwykłej patelni też na pewno się udadzą)
- jeśli robicie większą ilość placków naraz, usmażone placki można przechowywać w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, żeby nie wystygły

Nutrition

Kalorie: 1269kcal