Cynamonowe palmiery – 3-składnikowe ciastka z ciasta francuskiego
czas przygotowania10 minmin
czas gotowania20 minmin
całkowity czas30 minmin
porcje: 20ciastek
składniki
ok. 300g ciasta francuskiegogotowe ciasto najlepiej z 100% masła lub domowe ciasto, ½ porcji mojego przepisu
60gjasnego brązowego cukru
2.5łyżeczki cynamonunajlepiej cejlońskiego
wykonanie
Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt o grubości ok. 2mm. Bardzo ważne jest lekkie podsypywanie ciasta mąką, nie może się ono kleić do papieru!.
W małej miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Podzielić na oko na 3 części – 2 bardzo duże i 1 bardzo małą.
Pierwszą dużą częścią cukru posypać rozwałkowane ciasto francuskie (uważać, żeby równo nakładać cukier i cynamon, cynamon lubi się zebrać na dole miski), naciskać lekko wałkiem, żeby cukier wbił się w ciasto.
Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i obrócić ciasto na drugą stronę, posypać drugą stronę ciasta kolejną dużą częścią cukru, wcisnąć w ciasto.
Zrolować ciasto z obydwu stron, od zewnątrz do środka, powstaną 2 rulony (patrz zdjęcia). Nie należy zwijać ciasta zbyt ciasno, bo może się nie dopiec i być miękkie w środku, ale też nie za luźno, bo może być zbyt kruche.
Ostrym nożem ciąć w poprzek 1 cm kawałki. Obtoczyć je jeszcze z dołu i góry w pozostałej, małej części cukru (czyli te części ciastek jeszcze nie pokryte cukrem).
Rozłożyć w jak największych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni / gaz 8, opcja góra-dół. Ciastka włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
Piec 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół i piec jeszcze około 10 minut. Po 15 minutach pieczenia sprawdzić czy ciastka nie brązowią się za bardzo, jeśli tak – zmniejszyć temperaturę. Ciastka powinny być rumiane, cukier skarmelizowany (szczególnie od spodu) i dobrze upieczone w środku – wszystkie warstwy powinny być chrupiące.
Po upieczeniu przełożyć do ostygnięcia na kratkę, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
uwagi
Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, ważne jest, żeby było dokładnie rozmrożone – najlepiej jest rozmrażać je przez noc w lodówce.