Go Back Email Link
+ servings
Cynamonowe palmiery – 3-składnikowe ciastka z ciasta francuskiego Cinnamon palmiers – 3-ingredient puff pastry cookies
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Cynamonowe palmiery – 3-składnikowe ciastka z ciasta francuskiego

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 20 ciastek

składniki

  • ok. 300g ciasta francuskiego gotowe ciasto najlepiej z 100% masła lub domowe ciasto, ½ porcji mojego przepisu
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 2.5 łyżeczki cynamonu najlepiej cejlońskiego

wykonanie

  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt o grubości ok. 2mm. Bardzo ważne jest lekkie podsypywanie ciasta mąką, nie może się ono kleić do papieru!.
  • W małej miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Podzielić na oko na 3 części – 2 bardzo duże i 1 bardzo małą.
  • Pierwszą dużą częścią cukru posypać rozwałkowane ciasto francuskie (uważać, żeby równo nakładać cukier i cynamon, cynamon lubi się zebrać na dole miski), naciskać lekko wałkiem, żeby cukier wbił się w ciasto.
  • Na cieście położyć arkusz papieru do pieczenia i obrócić ciasto na drugą stronę, posypać drugą stronę ciasta kolejną dużą częścią cukru, wcisnąć w ciasto.
  • Zrolować ciasto z obydwu stron, od zewnątrz do środka, powstaną 2 rulony (patrz zdjęcia). Nie należy zwijać ciasta zbyt ciasno, bo może się nie dopiec i być miękkie w środku, ale też nie za luźno, bo może być zbyt kruche.
  • Ostrym nożem ciąć w poprzek 1 cm kawałki. Obtoczyć je jeszcze z dołu i góry w pozostałej, małej części cukru (czyli te części ciastek jeszcze nie pokryte cukrem).
  • Rozłożyć w jak największych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni / gaz 8, opcja góra-dół. Ciastka włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Piec 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół i piec jeszcze około 10 minut. Po 15 minutach pieczenia sprawdzić czy ciastka nie brązowią się za bardzo, jeśli tak – zmniejszyć temperaturę. Ciastka powinny być rumiane, cukier skarmelizowany (szczególnie od spodu) i dobrze upieczone w środku – wszystkie warstwy powinny być chrupiące.
  • Po upieczeniu przełożyć do ostygnięcia na kratkę, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, ważne jest, żeby było dokładnie rozmrożone – najlepiej jest rozmrażać je przez noc w lodówce.

Nutrition

Kalorie: 1916kcal