Go Back Email Link
+ servings
harissa, scrambled eggs and avocado toasts on a blue background
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Kanapki z harissą, jajecznicą, awokado i kolendrą

czas przygotowania15 min
porcje: 2 porcje

składniki

  • 6 dużych kromek chleba
  • 4 łyżeczki pasty harissa gotowej lub domowej z mojego przepisu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 awokado pokrojone w plasterki
  • 1 pomidor pokrojony w półplasterki, lub 6 pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra
  • 1/4 limonki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Chleb opiec w tosterze żeby był chrupiący (opcjonalnie), posmarać go harissą (ja smakruję bardzo cienko bo moja jest bardzo ostra).
  • Jajecznica: jajka rozbełtać w miseczce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim jajka.
  • Jajecznicę rozłożyć na kanapkach, na niej plasterki awokado, pomidora, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami kolendry i skropić odrobiną soku z limonki.

uwagi

* uwaga harissa jest dosyć ostra, stopień ostrości może się też różnić w zależności od firmy
* przepis na domową pastę harissa, całość można wykorzystać do tego przepisu: 1 łyżka oleju do smażenia, 1 malutka cebulka, 1 ząbek czosnku, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka suszonej mielonej kolendy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 czubate łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (lub upieczonej, która została Wam z innego obiadu), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól do smaku, wykonanie: cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek i chilli w plasterki. Na małej patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę na małym ogniu 10 minut, dodać czosnek, chilli, paprykę i przyprawy oprócz koncentratu i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać koncentrat, wymieszać, doprawić solą, zmiksować w blenderze.