2duże mangowaga miąższu bez pestki i skóry to ok. 600g
1/2szklankijogurtu naturalnego125 ml
1szklankamleka250 ml
2łyżkicukruopcjonalnie
duża szczypta mielonego kardamonu
do podania: mielony kardamon, pokrojone pistacje
wykonanie
Mango umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę.
Miąższ mango zmiksować z jogurtem, mlekiem i opcjonalnie szczyptą mielonego kardamonu. Najlepiej smakuje lekko schłodzone.
uwagi
Moim zdaniem tak przygotowane mango lassi jest już wystarczająco słodkie, ale można ewentualnie dodać trochę słodzika, słodycz napoju będzie też zależeć od tego, jak dojrzałego mango użyliście.
Jaki słodzik można użyć: najlepszy jest cukier trzcinowy lub jasny brązowy, cukier palmowy, cukier kokosowy. Alternatywnie, można dodać ksylitolu (zdrowsza alternatywa) lub miodu (nie można jednak dodać za dużo bo smak miodu przytłoczy smak mango).
Moje mango lassi jest średnio gęste, można dodać mniej jogurtu i więcej mleka żeby było rzadsze, ale smak jest wtedy moim zdaniem trochę gorszy.