Go Back Email Link
+ servings
mango lassi
Drukuj przepis
No ratings yet

Mango lassi – indyjski koktajl jogurtowy z mango

czas przygotowania5 min
całkowity czas5 min
porcje: 3 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 duże mango waga miąższu bez pestki i skóry to ok. 600g
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 125 ml
  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 2 łyżki cukru opcjonalnie
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • do podania: mielony kardamon, pokrojone pistacje

wykonanie

  • Mango umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę.
  • Miąższ mango zmiksować z jogurtem, mlekiem i opcjonalnie szczyptą mielonego kardamonu. Najlepiej smakuje lekko schłodzone.

uwagi

  • Moim zdaniem tak przygotowane mango lassi jest już wystarczająco słodkie, ale można ewentualnie dodać trochę słodzika, słodycz napoju będzie też zależeć od tego, jak dojrzałego mango użyliście. 
  • Jaki słodzik można użyć: najlepszy jest cukier trzcinowy lub jasny brązowy, cukier palmowy, cukier kokosowy. Alternatywnie, można dodać ksylitolu (zdrowsza alternatywa) lub miodu (nie można jednak dodać za dużo bo smak miodu przytłoczy smak mango).
  • Moje mango lassi jest średnio gęste, można dodać mniej jogurtu i więcej mleka żeby było rzadsze, ale smak jest wtedy moim zdaniem trochę gorszy.
  • Mango lassi można przechowywać w lodówce do 24h.
  • Kalorie = 1 porcja (1/3 przepisu).

Nutrition

Kalorie: 216kcal