Go Back Email Link
+ servings
Chałka z ciasta na brioche z żurawiną i pomarańczą Cranberry-orange braided brioche
Drukuj przepis
No ratings yet

Chałka z ciasta na brioche z żurawiną i pomarańczą

czas przygotowania35 min
czas gotowania39 min
całkowity czas1 godz 14 min
porcje: 2 chałki

składniki

chałka:

  • 500 g mąki
  • 12 g suszonych drożdży 3 łyżeczki
  • 75 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g mleka
  • 10 g soli 2 łyżeczki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone na małe kawałeczki

dodatki:

  • 80 g suszonej żurawiny 6 łyżek, ok. ¾ szklanki
  • 5 łyżek soku z pomarańczy z 1 średniej pomarańczy
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy z 2 bardzo małych pomarańczy

do posmarowania:

  • 1 jajko roztrzepane

kruszonka:

  • 40 g mąki
  • 30 g zimnego masła
  • 25 g cukru

wykonanie

robimy ciasto:

  • Jeśli zapomnieliście ocieplić masło to teraz trzeba pokroić je na małe kawałki, rozłożyć na talerzyku i położyć w ciepłe miejsce, żeby się ociepliło.
  • Do misy miksera dodać wszystkie składniki oprócz (!) soli i masła, ugniatać końcówką w kształcie haka przez 5 minut na najniższych obrotach.
  • Dodać sól, wygniatać dalej przez 10 minut (moc miksera 1/2).
  • Ciasto wygniatać dalej przez 10 minut (moc 1/2) dodając przy tym masło w kawałkach, jednorazowo po około łyżeczce. Kolejną porcję masła dodawać gdy poprzednia już prawie połączyła się z ciastem. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, zagnieść jeszcze krótko. Raz na jakiś czas zebrać łopatką ciasto ze ścianek misy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, błyszczące, lekko klejące i lekko ruchome przy ruszaniu misą, nie będzie bardzo zwarte.

pierwsze wyrastanie:

  • Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrastania.
  • nabieranie smaku w lodówce:
  • Teraz trzeba pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasta, czyli zrzucić je na blat z wysokości ok. 20 cm.
  • Uformować kulę z ciasta, włożyć do misy, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub całą noc.
  • Żurawinę namoczyć w soku z pomarańczy i odstawić do lodówki na noc.

drugie wyrastanie:

  • Na następny dzień żurawinę dobrze odsączyć, dodatkowo lekko ją osuszyć ręcznikami papierowymi (sok nie będzie już potrzebny), wgnieść do ciasta (rękami).
  • Ciasto podzielić na 2 części (będą 2 chałki), a każdą z tych części jeszcze na 3 części. Uformować 3 wałki o długości ok 35 cm i zawinąć warkocz, brzegi warkocza zlepić. Jeśli wałki podczas formowania się kurczą, to można dać im odpocząć, odczekać ok. 5 min i próbować dalej. Powtórzyć z resztą ciasta i uformować drugą chałkę.
  • Chałki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto urośnie tak o ok. ¾ swojej objętości (moje ciasto długo nie rosło i dopiero na koniec tego czasu przyspieszyło).

pieczenie:

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać razem (najlepiej pociąć nożem a na koniec troszkę ucierać palcami), aż powstanie kruszonka.
  • Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • Piec około 30 minut, jeśli chałka zacznie się zbyt szybko rumienić (u mnie po ok. 20 minutach) trzeba ją przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Gotowa chałka ma mieć złoty kolor, patyczek włożony do środka nie może być oblepiony ciastem.
  • Po upieczeniu studzić na kratce (ok. 10 minut).