Go Back Email Link
+ servings
Churros z sosem czekoladowym Churros with chocolate sauce
Drukuj przepis
No ratings yet

Churros z sosem czekoladowym

czas przygotowania10 min
czas gotowania30 min
całkowity czas40 min
porcje: 16 sztuk

składniki

churros:

  • 250 ml wody 1 szklanka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g masła 2 łyżki
  • 130 g mąki

do smażenia:

  • ok. 1 litr oleju do smażenia olej kokosowy rafinowany lub rzepakowy

cukier cynamonowy:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ¾ łyżeczki cynamonu cejlońskiego

sos czekoladowy:

  • ¼ szklanki śmietany 36% lub 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

wykonanie

  • Cukier wymieszać na talerzyku z cynamonem, odstawić.
  • Do średniego garnka dodać wodę, cukier, sól i masło, zagotować, zdjąć z ognia i dodać mąkę.
  • Mieszać intensywnie ciasto, aż powstanie kula ciasta, która odchodzi od boków garnka. Ciasto będzie gęste.
  • Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki (moja o średnicy 11 mm, można użyć większej i smażyć churros odrobinę dłużej).
  • W dużym garnku rozgrzać olej, ma być go tyle żeby churros mogły w nim swobodnie plywać, olej musi być dobrze rozgrzany (temperaturę najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym, powinna wynosić około 180 stopni).
  • Do rozgrzanego oleju wycisnać podłużne rurki (u mnie o długości ok. 15 cm), każdorazowo po 2-3 sztuki, smażyć ok 4 minuty (grubsze rurki trzeba smażyć dłużej), w połowie tego czasu przewrócić je na drugą stronę (np. za pomocą dwóch widelców lub szczypiec). Gdy nabiorą złotej barwy wyciągać łyżką cedzakową/szczypcami na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe otaczać w cukrze z cynamonem.
  • W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę, mieszać aż powstanie sos, rozrzedzić mlekiem do pasującej Wam konsystencji.
  • Churros podawać z sosem czekoladowym. Najlepsze są świeżo usmażone lub do ok. 2-3 godzin po usmażeniu, potem przestają być chrupiące.

uwagi

- ważne jest żeby olej był dobrze nagrzany, nie może być za zimny bo pałeczki będą nasiąkać tłuszczem i będą niesmaczne, olej nie może też być za gorący bo za szybko zabrązowią się z zewnątrz, a w środku będą surowe
- nie można smażyć zbyt wielu churros na raz bo spowoduje to zbyt duże obniżenie temperatury oleju i pączki będą nasiąkać tłuszczem
- warto użyć rękawu cukierniczego a nie zwykłej platkowej torebki z uciętym rogiem, ponieważ ciasto jest dosyć gęste i może rozerwać torebkę gdy próbujemy z niej wycisnąć rurki nad gorącym olejem
- ciasto wyciskane z rękawa można odcinać nożem, nożyczkami kuchennymi lub po prostu palcem (przy gęstym cieście bez jajka jest to bez problemu możliwe bo nie klei się ono tak jak to z jajkiem), ostrożnie umieszać w oleju, żeby nie pryskał