Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Placki cytrynowe z ricottą i malinami

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje

składniki

suche składniki:

  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 70 g mąki
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 250 g ricotty
  • 3 duże jajka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru

dodatkowo:

  • 100 g malin
  • masło klarowane do smażenia

wykonanie

  • Wykonanie:
  • W mniejszej miseczce wymieszać wszystkie "suche składniki".
  • Do większej miseczki dodać wszystkie "mokre składniki" (bez malin), ubijać trzepaczką lub mikserem aż będą dobrze połączone (trzepaczka spokojnie wystarczy).
  • Suche składniki dodać do mokrych, zmieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia, ciasto może być grudkowate.
  • Maliny przeciąć / przełamać palcami na pół (gdy maliny są w mniejszych kawałkach łatwiej jest smażyć placki).
  • Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, patelnia musi być dobrze rozgrzana, na nisko-średnim ogniu. Nakładać po 1 łyżce masy na placek (nie więcej, placki nie mogą być duże, bo są delikatne i może być je ciężko odwracać), delikatnie rozpłaszczyć, smażyć 1 minutę. Po tym czasie nakładać 3-4 połówki malin na placek, lekko wcisnąć w ciasto, smażyć jeszcze minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-1.5 minuty. Przełożyć na talerz.

uwagi

- Ważne jest, żeby placki były małe. Przez dużą ilość serka i małą ilość mąki, są dosyć delikatne i nie przewraca się ich tak łatwo jak zwykłe placki (ale dzięki temu rozpływają się na języku!). Polecam smażyć na patelni z nieprzywieralną powłoką (ja smażę je na patelni naleśnikowej).
- Przecinanie malin na pół (ja po prostu rozrywajam je palcami) brzmi pracochłonnie, ale ja to robie w czasie jak nagrzewa się patelnia. Placki smaży się wtedy łatwiej, bo są niższe. Gdy zostawimy maliny w całości, środek placków może mieć problem z upieczeniem się, bo ich powierzchnia przez 'wysokie' maliny będzie nierówna.
- Kluczem do sukcesu w smażeniu placków jest dobrze nagrzana patelnia na średnio-niskim gazie, tak żeby placki się zabrązowiły, ale jednocześnie doszły w środku. - Smażąc placki w ten sposób, że najpierw nakładamy ciasto na patelnię, a potem wciskamy w nie maliny, unikamy przypalania się malin i brudzenia patelni ich sokiem, dodatkowo 1 strona placków jest ładniejsza.
- Można użyć mrożonych malin, też powinno się je przeciąć nożem na pół, trzeba je stopniowo wyjmować z zamrażarki, żeby się nie roztopiły. Ewentualnie można je całkiem rozmrozić i odsączyć. Mrożone maliny też są kwaśniejsze, więc ja dodaję 1 łyżkę cukru więcej do masy.
- Żeby przyspieszyć przygotowanie placków można je smażyć na 2 patelniach lub przygotowane placki wkładać do piekarnika nagrzanego na około 80 stopni.