Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem
czas przygotowania20 minmin
czas gotowania0 minmin
całkowity czas20 minmin
autor: Aleksandra
składniki
sałatka:
2duże garście mixu saladja użyłam roszponki
1duża dojrzała gruszka
30gsuszonej żurawiny
35gorzechów włoskich
60gsera koziego
sos:
2łyżki oliwy z oliwek
1łyżka soku z cytryny
1łyżeczka musztardy Dijon
1łyżeczka miodu
sól i pieprz
wykonanie
Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty - to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
Smacznego!
uwagi
Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!