Go Back Email Link
+ servings
naleśniki z łososiem wędzonym i sosem musztardowo-miodowym pancakes with smoked salmon and honey-mustard sauce
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Naleśniki z wędzonym łososiem, białym serkiem i sosem musztardowo-miodowym

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 4 porcje

składniki

naleśniki (wychodzi 12 naleśników o średnicy 23cm):

  • 200 g mąki
  • duża szczypta soli
  • mała szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

serek:

  • 450 g białego sera do smarowania kanapek o naturalnym smaku lub o smaku ziołowym
  • 6 łyżek mleka ilość mleka zależy od tego jak gęsty jest ser
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich pominąć jeśli macie ziołowy serek
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 5 czubatych łyżeczek musztardy Dijon 55g
  • 3 czubate łyżeczki miodu 40g
  • 3 łyżeczki soku z cytryny ½ cytryny
  • gałązka koperku
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 350 g łososia wędzonego na zimno
  • 12 listków sałaty
  • kilka gałązek koperku

wykonanie

  • Najpierw przygotować ciasto na naleśniki: W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, mleko, oliwę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
  • W tym czasie przygotować sos – połączyć wszystkie jego składniki.
  • Przygotować serek – połączyć wszystkie składniki, rozcieńczyć na tyle mlekiem żeby dobrze się rozsmarowywało, serka o smaku ziołowym nie trzeba doprawiać (ew. wg uznania), tylko rozcieńczyć mlekiem.
  • Przygotować sobie łososia, umyć sałatę i koperek.
  • Usmażyć naleśniki – z tego ciasta dobrze smaży się cienkie naleśniki, ale do tego przepisu my wolimy takie trochę grubsze. Naleśniki najlepiej smaży się na patelni naleśnikowej. Rozgrzać patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewać porcję ciasta na patelnię, smażyć na wysokim ogniu aż brzegi naleśnika będą rumiane, podważyć łopatką naleśnik ze wszystkich stron upewniająć się, że nigdzie nie przywiera, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż naleśnik będzie rumiany. Powtórzyć z resztą masy.
  • Gotowe naleśniki smarować serkiem, na to położyć płaty łososia, listki sałaty i koperek. Zawinąć i podawać z sosem musztardowo-miodowym.