4czubate łyżki całych migdałów60g, użyłam migdałów bez skórki, ale mogą być ze skórką
1/2szklanki oliwy z oliwek8 łyżek
1łyżeczka startej skórki z cytryny
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Liście czosnku niedźwiedziego umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
Smacznego!
uwagi
Można od razu zmiksować wszystkie składniki razem, ale miksowanie oliwy z oliwek (dobrej jakości oliwy extra virgin) może spowodować, że będzie ona lekko gorzka. Niektórzy nie wyczuwają jednak różnicy w smaku (ja tak). Dlatego miksuję wszystkie składniki oprócz oliwy na wysokich obrotach a potem z oliwą na bardzo niskich.
Dopasujcie smak pesto do własnych upodobań, zwłaszcza jeśli nie ważyliście składników na wadze. Jeśli smak jest zbyt czosnkowy i ostry (ale to pesto powinno być wyraziste i lekko czosnkowe w smaku) można dodać więcej innych składników: orzechów, sera i oliwy z oliwek.
Zamiast migdałów można użyć: orzeszków piniowych, orzechów nerkowca, nasion słonecznika lub pestek dyni.
Przechowywanie i mrożenie: Pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni (w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szczelnie przykryte folią plastikową). Jeśli chcecie je przechowywać dłużej, trzeba nalać cienką warstwę oliwy z oliwek na wierzch pesto (powinna go całkiem przykryć). W ten sposób pesto można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Pesto można mrozić!
Jak wykorzystać pesto: w ten sam sposób jak pesto bazyliowe. Jest idealne jako sos do makaronu, można go również dodać do sałatek, pizzy, kanapek lub panini.