Go Back Email Link
+ servings
white bean soup with garlic and rosemary
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa z fasolą, ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 średnia/duża cebula
  • 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki drobno pociętych igieł + 1 gałązka z listkami w całości
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 7 małych ząbków czosnku
  • 1 puszka białej drobnej fasolki cannellini 400g
  • 500 g ziemniaków pokrojone w 1 cm plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, ja użyłam warzywnego
  • sól i czarny pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać ziemniaki i pokroić na 1.5 cm kawałki.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  • Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
  • Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
  • Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka - w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ja użyłam fasolki cannellini, ale można użyć również innych typów białej fasolki w puszce. Fasolę możecie również namoczyć i ugotować sami.
  • Rozmaryn - musi być świeży! Z suszonym rozmarynem będzie gorzej smakować. Nie da się również zamienić rozmarynu na inną przyprawę, pasuje najlepiej.
  • Bulion - może być warzywny lub z kurczaka.
  • Co możecie jeszcze dodać do zupy: trochę skórki z soku z cytryny, szynkę lub inne mięso, posypać zupę smażonym boczkiem, więcej warzyw jak: marchewki, seler naciowy, jarmuż, szpinak, cukinia lub ser parmezan.
  • Jeśli zrobicie zupę tak jak jest w przepisie będzie ona naturalnie wegańska, bez glutenu i bez nabiału.
  • Zupę można mrozić: przełożyć do zamykanego pojemnika lub grubego plastikowego worka i zamrozić do 6 miesięcy.
  • Zupa świetnie się odgrzewa. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Nutrition

Kalorie: 300kcal