Przygotować wszystkie składniki: cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek i igły z 2 gałązek rozmarynu (trzecią zostawiamy w całości) pokroić nożem bardzo drobno. Obrać ziemniaki i pokroić na 1.5 cm kawałki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na mniejszym ogniu 9 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę, aż będzie ładnie pachniał (trzeba uważać, żeby się nie spalił). Całość przełożyć z garnka na talerzyk.
Do garnka dolać 2 pozostałe łyżki oleju i dodać ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu około 4 minuty, aż będą ładnie zarumienione ze wszystkich stron (przez pierwsze 2 minuty nie mieszamy, żeby ziemniaki się zabrązowiły).
Dodać z powrotem do garnka cebulę z przyprawami, dolać bulion, lekko posolić i gotować 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać fasolkę razem z zalewą z puszki, gotować jeszcze 2 minuty.
Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Można teraz zupę zostawić jak jest lub zmiksować mikserem ok. 2 szklanki zupy i dodać je do garnka - w ten sposób zupa będzie bardziej gęsta i naturalnie kremowa.
Smacznego!