Przygotować wszystkie składniki: W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3, opcja góra dół.
Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana.
Piec około 55 minut do suchego patyczka.