Go Back Email Link
+ servings
banana bread on a chopping board
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami

czas przygotowania20 min
czas gotowania55 min
całkowity czas1 godz 15 min
porcje: 10 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 duże jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 4 średnie banany ok. 400g
  • 1/2 banana w plasterkach
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki: W małym garnku roztopić i ostudzić masło. Posiekać orzechy i czekoladę. Rozgnieść widelcem 4 banany, 1/2 banana pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy, odstawić.
  • Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3, opcja góra dół.
  • Ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) jajka z cukrem, ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • Mieszaninę mąki przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać łopatką, aż składniki będą tylko częściowo połączone.
  • Dodać orzechy i czekoladę, krótko wmieszać łopatką, aż składniki będą połączone, ale tylko do tego momentu, nie mieszajcie za długo.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 25.5×11.5cm (mierzone u góry foremki) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałej połowy banana.
  • Piec około 55 minut do suchego patyczka.

Video

uwagi

  • Chlebek bananowy to idealna okazja żeby zużyć sporą ilość dojrzałych bananów - najlepsze będą dojrzałe banany, pokryte dużą ilością ciemnych kropek. Można również użyć mniej dojrzałych bananów, dodajcie wtedy ok. 1/4 szklanki cukru więcej (50g).
  • Orzechy można pominąć.
  • Przyprawy: można dodać tylko cynamon.
  • Plasterki banana na wierzchu: dodajcie je jeśli planujecie zjeść ciasto dosyć szybko. Po paru godzinach zaczynają ciemnieć i nie wyglądają apetycznie.
  • Chlebek smakuje również bardzo dobrze na 2 dzień. Należy go szczelnie zawinąć w folię plastikową, może leżeć na blacie do 3 dni.
  • Ciasto można również mrozić. Zawinąć szczelnie w folię plastikową i zamrozić albo w całości albo w plastrach. Rozmrażać w lodówce a potem podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Nutrition

Kalorie: 385kcal