Go Back Email Link
+ servings
Pieczony kalafior z romanesco, rodzynkami i sosem sezamowo-cytrynowym roasted cauliflower with romanesco raisins and tahini-lemon sauce
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczony kalafior z romanesco, rodzynkami i sosem sezamowo-cytrynowym

czas przygotowania20 min
czas gotowania30 min
całkowity czas50 min
porcje: 2 porcje

składniki

pieczony kalafior:

  • ½ dużego kalafiora 500g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy za'atar lub mieszanka tymianku, oregano i białego sezamu i ewentualnie sumaku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • ½ malutkiego kalafiora romanesco opcjonalnie, można użyć tylko zwykły kalafior
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki płatków migdałów

dressing sezamowo-cytrynowy:

  • 1 łyżka pasty tahini lub zmielony na pastę w blenderze sezam
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku przetartego przez praskę
  • 1/3 łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
  • szczypta soli

wykonanie

kalafior:

  • Nastawić piekarnik na 190 stopni.
  • Kalafiora podzielić na małe różyczki, łodygę pociąć na grube plasterki. Oliwę wymieszać z przyprawami, natrzeć nią dokładnie kalafior. 
  • Różyczki rozłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut aż kalafior będzie lekko zabrązowiomy, miękki, ale wciąż chrupiący.

romanesco:

  • Kalafior romanesco, jeśli używacie, najlepiej jest ugotować na parze, co zachowa jego piękny kolor, można go też upiec, tak samo jak zwykły kalafior. Żeby ugotować kalafior na parze: stawiam duże sitko nad dużym garnkiem z gotującą się wodą, do sitka wkładam kalafior podzielony na różyczki, łodyżkami do dołu, przykrywam i gotuję około 20-30 minut, aż kalafior jest miękki, ale wciąż chrupiący.

orzechy:

  • Orzechy laskowe poprzecinać na pół (często zdarzają się zepsute), razem z płatkami migdałów uprażyć na suchej patelni aż będą zarumienione, od razu ściągnąć z patelni bo łatwo się palą.

sos:

  • Wymieszać wszystkie składniki sosu lub zmiksować w blenderze. Jeśli nie macie pasty tahini – miksować w blenderze przez kilka minut 1 łyżkę sezamu aż powstanie pasta.

sałatka:

  • Na talerzach rozłożyć kalafior, romanesco, posypać rodzynkami, orzechami i polać sosem. Można podawać na zimno i na ciepło (na ciepło jest lepsze).