amerykańska/ ciasta

Tort marchewkowy – prosty przepis + film

11 maja 2019 | Ostatnia aktualizacja: 2 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Pyszny trójwarstwowy tort marchewkowy z kremem z serka śmietankowego. Jest bardzo prosty do zrobienia – składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi i wymieszać, nie trzeba nawet miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne, dobrze przyprawione, z dodatkiem orzechów włoskich. Można je spokojnie zrobić dzień wcześniej, na drugi dzień smakuje nawet lepiej.

To był tort urodzinowy mojej dwulatki, wszystkim bardzo smakował : )

W poprzednim roku mieliśmy taki tort: number cake – krucha tarta z kremem cytrynowym i malinami.

Zobaczcie również ten przepis na ciastka marchewkowe!

tort marchewkowy
tort marchewkowy w przekroju
kawałek tortu marchewkowego na talerzyku

Jak zrobić nalepszy tort marchewkowy – parę uwag:

– Nie zamieniajcie cukru brązowego na biały, sprawia on, że ciasto jest wilgotne.

– Mus z jabłek to uduszone i zmiksowane na mus jabłka, kupiłam gotowe w słoiczku, również sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne, smaku jabłek nie czuć.

– Jak zetrzeć marchewki: koniecznie na małych oczkach tarki, ale to też zależy od preferencji, dla mnie marchewka starta na dużych oczkach była zbyt wyczuwalna.

– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

– Foremka na ciasto musi być wysoka, u mnie to 7.5 cm, mierzone od wewnątrz (!) tortownicy / okrągłej blaszki, standardowa tortownica nie wystarczy na wysokość.

– Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 niższych tortownicach (w jednej pieczemy 1 piętro, w drugiej 2 piętra), lub 3 tortownicach na raz, jeśli macie na tyle duży piekarnik (tak jest najwygodniej i nie trzeba przecinać ciasta), 1 piętro pieczemy 45 minut, 2 piętra 60 minut, 3 piętra pieką się długo, minimum 1.5 h. Nie można natomiast piec jednego piętra tortu podczas gdy reszta ciasta czeka na blacie na upieczenie. W cieście jest soda, co wymaga, żeby ciasto piec zaraz po jego wymieszaniu.

Można użyć okrągłej formy na ciasto lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale upewnijcie się przed jej użyciem, czy nie przecieka.

– Ważne jest, żeby ciasto dokładnie ostudzić przed krojeniem na blaty (będzie się lepiej kroić) oraz smarowaniem kremem. Jeśli ciasto będzie ciepłe krem zacznie płynąć, ciasto można szybko uratować chowając je do lodówki, wszystko ładnie zastygnie.

– Przechowywanie: ciasto trzymać w lodówce, będzie dobre nawet 3 dni.

– Mrożenie: ciasto mrozi się bardzo dobrze, można je zamrozić w kawałkach lub w całości i rozmrażać w lodówce.

Tort marchewkowy – krok po kroku:

Zobacz jak przygotować tort na filmie:

Tort marchewkowy

Pyszny trójwarstwowy tort marchewkowy z kremem z serka śmietankowego. Jest bardzo prosty do zrobienia – składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi i wymieszać, nie trzeba nawet miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne, dobrze przyprawione, z dodatkiem orzechów włoskich. Można je spokojnie zrobić dzień wcześniej, na drugi dzień nawet lepiej smakuje.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
carrot layer cake with cream cheese frosting decorated with flowers and nuts
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 4 votes
czas przygotowania 45 min
czas gotowania 1 godz 45 min
studzenie ciasta 1 godz
całkowity czas 3 godz 30 min
porcje 16 porcji
kalorie 525kcal
autor Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • 310 g mąki 2.5 szklanki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 zmielone goździki

mokre składniki:

  • 450 g marchewki startej na małych oczkach, waga bez skórki
  • 235 g oleju 1 szklanka, najlepiej o neutralnym smaku
  • 85 g musu z jabłek 1/3 szklanki
  • 4 duże jajka
  • 200 g białego cukru 1 szklanka
  • 150 g brązowego cukru ¾ szklanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan

krem:

  • 450 g gęstego serka śmietankowego użyłam Philadelphia, w temp. pokojowej
  • 115 g masła miękkiego!
  • 240 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • duża szczypta soli

wykonanie

Ciasto marchewkowe:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia lub tortownicę o średnicy 20cm i wysokości minimum …. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.
  • Przygotować sobie wszystkie składniki, potem nastawić piekarnik na 160 stopni, gaz 3, opcja góra-dół.
  • Wymieszać razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatałową, imbir i goździki (można je zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu).
  • Wymieszać wszystkie mokre składniki: startą na małych oczkach marchewkę, olej, mus z jabłek, jajka, cukier biały i brązowy, ekstrakt z wanilli, posiekane orzechy włoskie.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia, nie za długo.
  • Masę wlać do przygotowanej foremki i piec 1h 30 min – 1h 45min. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia zobaczcie czy ciasto się nie brązowi, jeśli tak, to przykryjcie je luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto jest gotowe jak drewniany patyczek włożony w jego środek wychodzi suchy.
  • Jak włożycie ciasto do piekarnika to zacznijcie robić krem.

Krem z serka śmietankowego:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksować razem z cukrem pudrem, dodając cukier w 3 partiach, miksować ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa.
  • Dodać serek i miksować, aż powstanie gładki krem.
  • Dodać sok z cytryny i sól, wymieszać.
  • Krem włożyć do lodówki (w tym czasie będzie się piekło ciasto).

Składanie tortu:

  • Upieczone ciasto położyć na kratce i zostawić w tortownicy na 10 minut, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego ostudzenia, zajmie to minimum 60 minut! (jeśli pieczecie ciasto w całości).
  • Ciasto przekroić na 3 blaty: najpierw zaznaczcie nożem z czterech stron wysokość blatów. Potem zacząć kroić blaty (dużym nożem z ząbkami), robić płytkie nacięcia ze wszystkich stron, potem przekroić blaty na całą długość.
  • Jeśli najwyższy blat się lekko wybrzuszył to można go trochę ściąć nożem, żeby był bardziej równy
  • Teraz składamy tort: pierwszy blat ciasta (ten najbardziej nierównpowinien być pierwszym piętrem tortu (najniższym), a ten najbardziej równy, dolny powinien pójść na samą górę tortu. Przy przenoszeniu poszczególnych pięter tortu na paterę można sobie dnem tortownicy lub płaskim i cienkim talerzem (dno tortownicy wsuwamy między blaty tortu i przenosimy na paterę).
  • Każdy blat przekładamy kremem, wygładzamy, na końcu smarujemy boki i wygładzamy górę tortu. Tort można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Tort włożyć do lodówki na minimum godzinę – będzie się lepiej kroił (można go schładzać dłużej).

uwagi

– 450g marchewki – to waa obranych marcheek, jest to 5 szklanek marchewki startej na małych oczkach tarki i luźno włożonych do szklanki o pojemności 250ml, 450g obranej startej marchewki to ok. 700g całych marchewek ze skórką i ogonkami
– Foremka na ciasto musi być wysoka, u mnie to 7.5 cm, mierzone od wewnątrz (!) tortownicy / okrągłej blaszki, standardowa tortownica nie wystarczy na wysokość.
– Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 niższych tortownicach (w jednej pieczemy 1 piętro, w drugiej 2 piętra), lub 3 tortownicach, jeśli macie na tyle duży piekarnik (tak jest najwygodniej i nie trzeba przecinać ciasta), 1 piętro pieczemy 45 minut, 2 piętra 60 minut, 3 piętra pieką się długo, minimum 1.5 h. Nie można tak zrobić, że najpierw pieczemy 1-2 piętra, podczas gdy pozostała część ciasta czeka na blacie na upieczenie. W cieście jest soda, co wymaga, żeby ciasto piec zaraz po jego zmieszaniu.
Można użyć okrągłej formy na ciasto lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale upewnijcie się przed jej użyciem, czy nie przecieka.
– Ważne jest, żeby ciasto dokładnie ostudzić przed krojeniem na blaty (będzie się lepiej kroić) oraz smarowaniem kremem. Jeśli ciasto będzie ciepłe krem zacznie płynąć, ciasto można szybko uratować chowając je do lodówki, wszystko ładnie zastygnie.
– Przechowywanie: ciasto trzymać w lodówce, będzie dobre nawet 3 dni.
– Liczba kalorii = 1 porcja.
danie deser
kuchnia amerykańska, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

22 komentarze

  • Odpowiedz
    Ewa
    10 kwietnia 2023 o 03:19

    5 stars
    Bardzo dobry przepis. Robiłam już z niego drugi raz. Nie dodaję do ciasta orzechów. Daję inne masy. U mnie masa budyniowa własnej roboty. Spód orzechowo kawowy a druga masa ananasowa z mrożonki lub puszki .Na . wierzchu dam opłatek z Awataremi boki też ten sam motyw.

    • Odpowiedz
      Dominika
      12 stycznia 2024 o 07:29

      Mam blaszkę 25 cm, chce dzisiaj upiec tort dla córki, zastanawiam się, czy się uda i czy calosc zmiesci sie na większej blaszcze. Prosba o pomoc, jeśli ktoś probowal 🙂

  • Odpowiedz
    Łukasz
    19 września 2021 o 08:26

    Dziękuję za przepis. Piękny tort i bardzo łatwy w przygotowaniu. Zrobiłem w tortownicy 24cm i zabrakło mi masy, więc dodałem drugą z serka Mascarpone. Oto moja wersja na urodziny córeczki

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 września 2021 o 08:29

      Jak pięknie ozdobiony!! Dziękuję bardzo za zdjęcie, cieszę się, że smakował 🙂

  • Odpowiedz
    Sandra
    23 kwietnia 2021 o 08:21

    Czy zamiast serka tego co jest podany w przepisie można dodać maskarpone ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 kwietnia 2021 o 08:34

      nie można, mascarpone jest za rzadki, to ma być bardzo gęsty serek – jak nabierzesz go łyżką to musi trzymać swój kształt, coś w stylu 'twój smak’ lub 'mój ulubiony’ lub philadelphia

  • Odpowiedz
    ola
    14 kwietnia 2021 o 16:04

    czy mozna pominąć mus jabłkowy ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      14 kwietnia 2021 o 16:36

      myślę, że można, dodaj trochę więcej oleju albo może 1/2 rozgniecionego banana

  • Odpowiedz
    Paulina
    6 lutego 2021 o 17:27

    5 stars
    Przepyszny! Zaraz będę robić drugi raz 🙂

  • Odpowiedz
    Karolina
    5 lutego 2021 o 09:56

    Dziś wypróbowałam i upiekłam ciasto. Niestety nie urosło mi tak jak powinno. Właściwie w ogóle nie wyrosło 🙁 co mogłam zrobić zle? Czy może to być wina tego, że dałam mniej cukru? Po przekrojeniu na dwie cienkie warstwy( bo na tyle starczyło) okazało się, że ciasto jest mokre i miękkie. A nie zakalec. Wiec już sama nie wiem

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 lutego 2021 o 14:00

      A dużo mniej cukru dałaś? Jak tylko trochę mniej to może powinno być ok, ale jeśli doda się znacząco mniej cukru to ciasto może się nie udać. Cukier dodawany jest do ciasta nie tylko w celu jego posłodzenia ale też dla jego struktury. Jeśli ciasto było bardzo mokre i miękkie a nie jak zakalec to brzmi dla mnie jakby nie było dopieczone. Jak piecze Twój piekarnik? Może temperatura była za niska? Można kupić termometr do piekarnika, żeby sprawdzić jak piecze. Jeśli winą nie był brak cukru to ja bym na drugi raz po prostu piekła ciasto jeszcze dłużej, aż patycznek włożony w środek ciasta wyjedzie suchy (przykryć ciasto luźno folią aluminiową), albo podzielić surowe ciasto na 3 części i piec je osobno – takie cienkie ciasto na pewno się o wiele łatwiej upiecze.

      • Odpowiedz
        Basia
        8 lutego 2023 o 19:40

        Jest to mój ulubiony przepis na tort marchewkowy. Zawsze z niego korzystam. Jest super.

  • Odpowiedz
    Anna
    28 sierpnia 2020 o 08:33

    Hej,
    Przymierzam się do zrobienia tortu – bardzo fajny przepis.
    Mam pytanie – czy można ciasto upiec dzień wcześniej, a przełożyć kremem kolejnego dnia? Czy przechowywać w lodówce przez noc?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      28 sierpnia 2020 o 14:03

      Mysle, ze nie powinno byc problemu. Przechowywalabym w lodowce.

    • Odpowiedz
      Joanna
      3 lutego 2021 o 21:31

      Hej,
      Czy ciasto powinno wyjść jeśli nie posmarowało się brzegów masłem? zapomniałam i się zastanawiam ;///

      • Odpowiedz
        Aleksandra
        3 lutego 2021 o 21:37

        Po upieczeniu możesz od razu oddzielić brzegi ciasta od foremki cienkim nożem, powinno wyjść. Brzegi mogą nie wyglądać bardzo estetycznie, ale i tak je przykryjesz kremem.

        • Odpowiedz
          Joanna
          4 lutego 2021 o 00:00

          ciasto już upieczone, wygląda bardzo ładnie. Wszystko odeszło bez najmniejszego problemu nie był wymagany nawet nóż :))

          • Aleksandra
            4 lutego 2021 o 05:59

            super 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    3 sierpnia 2020 o 22:07

    5 stars
    Świetny przepis. Zawsze się boję o ilość cukru, tym razem zrobiłam według przepisu i nie był przesłodzony! Polecam do kremu wziąć serek kozi, dodaje fajnego posmaku.

  • Odpowiedz
    Agata
    11 maja 2020 o 10:39

    Hejka! Samo ciasto genialne, ale zastanawiam się czy krem ma być płynny? Czy taki bardziej ścięty? Może za mało cukru pudru? 🙁

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      11 maja 2020 o 11:21

      Krem nie ma być płynny, ale też nie będzie bardzo sztywny / 'ścięty’. Jeśli wydaje Ci się za płynny wystarczy go na pół godziny lub dłużej włożyć do lodówki. Jak będzie schłodzony to będzie gęstszy. Może zobacz sobie na filmie jaką powinien mieć konsystencję ? Ważna jest też kolejność dodawania składników kremu. Jak dodasz więcej cukru pudru to może być trochę za słodki. Pisz jeśli masz jeszcze jakieś pytania!

  • Odpowiedz
    Ania
    19 kwietnia 2020 o 20:10

    5 stars
    Duży plus za bardzo szczegółowy opis. Dzięki temu nawet laik jest w stanie upiec torta bez najmniejszego problemu….tylko trzeba czytać.
    Tort bardzo smaczny. Duży plus,że nawet dzieci zajadają że smakiem. No i rzeczywiście świetnie się mrozi.

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here