makaron/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ przystawki/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ włoska

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

8 października 2020 przez Aleksandra

Spaghetti cacio e pepe to pyszny włoski makaron z 5 składników, który zrobicie w 20 minut. Sos robimy z wyrazistego w smaku sera Pecorino i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Proste składniki dobrej jakości dają tutaj nieziemski efekt!

Spaghetti cacio e pepe w metalowej patelni.

Co to jest cacio e pepe:

Jest to jedna z najstarszych potraw kuchni rzymskiej, jej nazwa oznacza dosłownie ser i pieprz. Cacio to rzymska nazwa na ser Pecorino. Jest to jeden z najstarszych włoskich serów, stanowił podstawę pożywienia dla rzymskich legionistów około 2000 lat temu. Samo danie zostało podobno wymyślone przez pasterzy, którzy zawsze mieli przy sobie makaron, pieprz i ser, który nie psuł się tak szybko.

Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti cacio e pepe.

Co potrzebujecie:

  • Makaron – najlepiej sprawdzi się spaghetti lub inny cienki i długi makaron jak bucatini lub tonnarelli (ten ostatni jest tradycyjnie używany do tego dania). W rejonie Toskanii używany jest makaron pici.
  • Ser – musi to być ser Pecorino – jest to ser z mleka owczego o intensywnym, charakterystycznym smaku. Jest kilka różnych rodzajów sera Pecorino, różnią się czasem dojrzewania (są sery miękkie i bardzo twarde) oraz miejscem w którym są wytwarzane, co też sprawia, że inaczej smakują. Koniecznie trzeba użyć tutaj ser długo dojrzewającego, powinien być oznaczony 'stagionato’. Możecie to sprawdzić również naciskając palcem na ser – powinien być całkiem twardy, jak parmezan, jeżeli da się palcem zrobić w nim wgłębienie to znaczy, że ser jest za miękki. Teoretycznie da się taki ser Pecorino użyć do tego dania, ale po prostu nie będzie to zbyt dobrze smakować (sprawdziłam). Tradycyjnie do tego dania używany jest ser Pecorino Romano – jest on bardzo słony, twardy i ma intensywny smak. Moim ulubionym serem do tego przepisu jest jego odmiana Pecorino Toscano – wytwarzany w rejonie Toskania. Ma on trochę delikatniejszy smak niż Pecorino Romano (ale wciąż bardzo intensywny) i jest o wiele mniej słony – jeśli znajdziecie ten ser, koniecznie spróbujcie go z tym makaronem. Sera Pecorino nie da się zamienić na parmezan – mimo, że są to podobne sery to parmezan, robiony z mleka krowiego ma mniej intensywny smak i po prostu do tego dania nie pasuje. Jeśli Pecorino Romano jest dla Was a słony (mimo, że do dania nie dodaje się soli, oprócz solenia wody na makaron) to można jego 1/3 wymienić na parmezan lub użyć Pecorino Toscano.
  • Woda z gotowania się makaronu – zawiera dużo skrobi, dzięki czemu będzie zagęszczać serowy sos.
  • Pieprz – skoro jest to jeden z dwóch głównych składników dania postarajcie się użyć świeżo mielonego pieprzu – można go zmielić albo w młynku albo za pomocą moździeża.
  • Masło i oliwa – nie są tradycyjnymi składnikami makaronu ale smażenie w nich pieprzu dodaje bardzo dużo smaku do makaronu.

Jak zrobić krok po kroku:

Całe danie robi się bardzo prosto i szybko, trzeba jednak uważać na parę rzeczy: ser powinien być bardzo drobno starty i nie można go dodać do zbyt gorącego makaronu – może wtedy się zbić w grudki, a nie utworzyć głądki sos.

Pieprz podsmażany z oliwą i masłem na patelni. Woda z makaronu dodana do masła i oliwy na patelni.
  1. Rozgrzwamy olej i masło na dużej patelni. Dodajemy pieprz i smażymy na małym ogniu przez około minutę, aż pieprz będzie pachnący.
  2. Gotujemy makaron: w jak najmniejszej ilości dobrze posolonej wody (trzeba go mieszać na początku, żeby się nie posklejał), bez oleju. Makaron gotujemy ok. 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu bo później jeszcze będzie się gotował chwilę z sosem na patelni. Ok. 3 minuty przed końcem gotowania odlewamy ok. szklankę wody z gotowania się makaronu. Nie odlewamy wody wcześniej bo nie będzie miała w sobie wystarczającej ilości skrobii. Do przepisu będziemy potrzebować ok. 1/2 szklanki wody, ale dobrze mieć więcej w zapasie, żeby w razie potrzeby rozcieńczać sos.
  3. 1/2 szklanki wody z gotowania sie makaronu wlewamy na patelnię i mieszamy intensywnie, aż połączy się z masłem i oliwą. Ściągamy patelnię z ognia.
Makaron na patelni. Makaron i drobno starty ser pecorino na patelni.

4. Gdy makaron skończył się gotować odcedzamy go i dodajemy na patelnię. Mieszamy z sosem. Odstawiamy na 1-2 minuty, żeby wszystko trochę ostygło. Nie można dodać ser do zbyt gorącego makaronu / wody z gotowania się makaronu bo poskleja się w grudki zamiast utworzyć gładki sos.

5. Bardzo drobno starty ser dodajemy na patelnię. Nie można dodać grubo startego sera bo się nie rozpuści. Najlepsza do tego celu jest tarka microplane, też bardzo lubię ją do ścierania skórki z cytrusów. Teraz mieszamy intensywnie albo szczypcami kuchennymi albo dwoma widelcami, aż ser się rozpuści i utworzy gładki sos. Możecie teraz dać patelnię z powrotem na palnik i na najmniejszym ogniu podgrzewać delikatnie sos, cały czas go mieszając aż się rozpuści. Jeśli ser słabo się rozpuszcza dodajemy po trochu wody z gotowania sie makaronu.

Próbujemy makaron i ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem. Gotowe!

Spaghetti cacio e pepe mieszane szczypcami kuchennymi w metalowej patelni.

Z czym podać:

Inne przepisy na szybkie makarony:

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

Spaghetti cacio e pepe to pyszny włoski makaron z 5 składników, który zrobicie w 20 minut. Sos robimy z wyrazistego w smaku sera Pecorino i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Proste składniki dobrej jakości dają tutaj nieziemski efekt!
SAVE THIS RECIPE
Spaghetti cacio e pepe in a metal pan.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 2 votes
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 924kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 250 g spaghetti
  • 125 g sera Pecorino starty na najmniejszych oczkach tarki, w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego

wykonanie

  • Ser zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach (najlepsza jest tarka microplane), zmielić czarny pieprz, odłożyć.
  • Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem i dodać 1 łyżeczkę pieprzu (potem ewentualnie można dodać więcej), delikatnie smażyć ok. 60 sekund aż zacznie ładnie pachnieć. Patelnię odstawić z ognia.
  • W małym garnku albo na patelni zagotować wodę i włożyć do niej makaron – makaron ma się gotować w jak najmniejszej ilości wody, posolonej, bez oleju. Makaron ugotować al dente, czyli ma być wyczuwalny podczas gryzienia, gotujemy go ok. 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.
  • 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu odlać ok. 1 szklankę wody z garnka. 1/2 szklanki wody dodać na patelnię, wymieszać, odstawić (resztę wody zachować, może się jeszcze przydać do rozcieńczania sosu).
  • Ugotowany makaron odcedzić go na sitku, dodać na patelnię, wymieszać porządnie z sosem, odstawić na 1-2 minuty żeby lekko ostygł.
  • Dodać starty ser i intensywnie mieszać szczypcami kuchennymi lub 2 widelcami, aż powstanie kremowy sos przypominający beszamel (ser powinien się całkowicie rozpuścić i stworzyć sos). Jeśli ser się nie rozpuszcza można dać patelnię z powrotem na palnik i na najmniejszym ogniu delikatnie podgrzewać ser, aż się rozpuści. Można dodawać trochę wody z gotowania się makaronu, żeby rozrzedzić sos.
  • Spróbować makaron i doprawić jeszcze pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać natychmiast bo sos szybko zastyga. Makaron z serem który już się rozpuścił i utworzył sos można podgrzewać.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). Są to tylko szacunkowe obliczenia!
danie obiad, przystawka
kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Maniek
    19 stycznia 2021 o 11:09

    5 stars
    Pyszne!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 stycznia 2021 o 11:49

      cieszę się, że smakowało! dzięki za komentarz

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here