SAŁATKI/ Wielkanoc

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym

26 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 27 marca 2019 przez Aleksandra

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym

Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Jajko z lekko płynnym żółtkiem, brokuły i słodka kukurydza to połączenie idealne. Całość dopełnia aksamitny sos musztardowo-miodowy, chrupiące zarumienione płatki migdałów i lekko pikantna rzeżucha.

Tę sałatkę zawsze robię wiosną, wtedy najczęścniej mi się o niej przypomina, może to przez jej kolory? Często podaję ją na Wielkanoc.

Jeśli smakowała Wam ta sałatka i jej sos to spróbujcie również tych naleśników z wędzonym łososiem i podobnym sosem musztardowo-miodowym.

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym
Zbliżenie na sałatkę z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym

Tą sałatkę można częściowo przygotować wcześniej:

Ugotować w wodzie / na parze brokuły, ugotować jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów.

Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.

Jak uprażyć płatki migałów?

Małą ilość można uprażyć krótko na suchej patelni, do momentu, aż migały się zarumienią.

Można też uprażyć od razu większą ilość, w piekarniku. Płatki migdałów prażone w piekarniku brązowią się bardziej równomiernie, z dwóch stron, są po prostu pyszniejsze. Można w ten sposób przygotować ich większą ilość, a potem przechowywać w słoiku i posypywać nimi sałatki lub desery!

Jak uprażyć płatki migdałowe w piekarniku: Nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią!), zdjąć od razu z blaszki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku / pojemniku.

Składniki na sałatkę z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym na stole

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym

Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Jajko z lekko płynnym żółtkiem, brokuły i słodka kukurydza to połączenie idealne. Całość dopełnia aksamitny sos musztardowo-miodowy, chrupiące zarumienione płatki migdałów i lekko pikantna rzeżucha.
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 8 min
całkowity czas 33 min
porcje 2 porcje
kalorie 394kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 małe garście sałaty endywia lub sałata rzymska
  • ½ średniego brokuła 250g
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki 6 łyżek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • rzeżucha do posypania
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1.5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki, osuszyć (np. w suszarce do sałaty, jeśli macie).
  • Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki (nie wyrzucamy!). Gotować na parze / w wodzie ok. 8-10 min. Jeśli nie macie parowaru można zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim sitko lub metalową osłonkę przeciw pryskaniu tłuszczu, na niej rozłożyć brokuły i przykryć drugim garnkiem. Jeśli wykorzystujecie ten sposób to w tej gotującej się wodzie możecie od razu ugotować jajka.
  • Jajka włożyć do gotującej się wody, gotować 6-7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
  • Migdały zarumienić na suchej patelni aż będą złociste, od razu przełożyć na talerz.
  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem. Energicznie porząsać słoikiem, aż wszystkie składniki będą połączone, a sos gęsty i kremowy.
  • Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić lekko solą i pieprzem, polać sosem, posypać płatkami migdałów i rzeżuchą.

uwagi

  • Prażenie migałów: można to zrobić na patelni lub w piekarniku: nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią), zdjąć od razu z blaszki, przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku
  • Jak przygotować sałatkę wcześniej: można ugotować w wodzie / na parze brokuły, jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów. Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu).
danie dodatek do obiadu, sałatka
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    LanaDelRey
    30 kwietnia 2020 o 05:53

    Sałatka wygląda genialnie! Świetny „tip” z tymi migdałami z piekarnika. Chętnie go wykorzystam. 🙂 Do tej pory podawałam tę sałatkę ze słonecznikiem i sosem czosnkowym. Chętnie spróbuję czegoś nowego. 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here