ciasto francuskie/ francuska/ tarty słodkie/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Tarte Tatin z morelami na cieście francuskim

30 sierpnia 2017 (Last Updated: 19 października 2018)

Tarte Tatin z morelami na cieście francuskim

Ta tarta wygląda bardzo niepozornie, ale jest wspaniała w smaku. To listkujące się ciasto francuskie z morelami pokrytymi zastygłym karmelem. Dodatkowo robi się ją ekspresowo, mając gotowe ciasto francuskie, przygotujemy tę tartę w 15 minut, a za 55 minut będzie już na stole. Wykonanie też jest bardzo proste – należy zrobić karmel, na nim ułożyć morele, a na nich ciasto i piec. Jest to francuska tarta, odkryta według legendy przez zakonnicę, która się pomyliła i zamiast na cieście ułożyć owoce, zrobiła na odwrót. Jednak ciasto tak wszystkim posmakowało, że ten sposób pieczenia ciasta się przyjął. W oryginale zamiast moreli używa się jabłek i zamiast ciasta francuskiego – ciasta kruchego. Mi jednak wersja z morelami i ciastem francuskim bardziej smakuje, w dodatku szybciej się robi, bo jabłka trzeba najpierw piec, bo są twardsze. Bardzo polecam ten przepis 🙂

tarte tatin z morelami na cieście francuskim

Wydrukuj przepis
Tarte Tatin z morelami na cieście francuskim
tarte tatin z morelami na cieście francuskim
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
tarta:
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
porcje
Składniki
tarta:
tarte tatin z morelami na cieście francuskim
Sposób przygotowania
  1. nastawić piekarnik na 200 °C
  2. ciasto: Ciasto rozwałkować na okrąg około 2 cm większy od dnia patelni. Ma być rozwałkowane na grubość około 5 mm, ułożyć je na arkuszu papieru do pieczenia i włożyć do lodówki. Ja użyłam patelni, którą można wkładać do piekarnika o średnicy dna 20 cm.
  3. karmel: Na patelni rozpuścić cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści, zabrązowi (skarmelizuje) i będzie bulgotać (zajmie to około 10 minut), od czasu do czasu zamieszać. Dodać masło, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać tymianek i wymieszać.
  4. tarta: Na karmelu ułożyć połówki moreli, skórką do góry, muszą być bardzo ściśnięte, bo podczas pieczenia i tak się skurczą. Na morelach położyć wyjęte z lodówki ciasto. Teraz trzeba szybko zawinąc brzegi ciasta do środka, najlepiej używając do tego łyżki (nie robić tego palcami, karmel jest bardzo gorący!), ponakłuwać ciasto widelcem.
  5. Pieczenie: Piec 20 minut w 200 °C, potem zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec kolejne 20 minut.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać 2 minuty, położyć duży talerz na patelni i sprawnym ruchem odwrócić ciasto, tak, żeby wylądowało na talerzu. Jeżeli kilka moreli przywrze do dna patelni, można je delikatnie ściągnąć i położyć na cieście, póki jest ciepłe, ładnie się połączy.
  7. Ciasto można posypac listkami swieżego tymianku albo płatkami migdałów w wersji z ekstraktem z wanilli.
Pozostałe informacje

uwagi:

- robię to tartę w dwóch wersjach: albo morele + tymianek, albo morele + wanillia, wtedy do moreli zamiast tymianku dodaję ekstrakt z wanilli, a na końcu posypuję płatkami migdałów

- jeżeli nie mamy patelni którą można włożyć do piekarnika to można karmel z patelni przelać do foremki i tam dalej układać morele

tarte tatin z morelami na cieście francuskim

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz