Deser/ muffinki/ Wielkanoc/ WSZYSTKIE PRZEPISY NA DESER

Muffinki z mango i marakują

2 października 2017 (Last Updated: 22 marca 2018)

Muffinki z mango i marakują.

Muffinki z mango i marakują

Muffinki z mango i marakują

Pyszne, miękkie i szybkie do zrobienia ! Same muffinki nie są zbyt słodkie, bo wierzch smarujemy lukrem z marakui. Lukru nie warto pomijać, bo egzotyczny smak marakui jest tu kropką nad i ! 🙂 Jeśli jednak pominiecie lukier to można dać trochę więcej cukru do muffinek.

Muffinki mają nietypowy składnik – kwaśną śmietanę, której, od razu uprzedzam, nie czuć, za to dodaje ona wypiekom taką samą wilgotność jak jogurt. Pierwotnie chciałam użyć właśnie jogurtu naturalnego, ale w lodówce miałam śmietanę 12%, która została mi po tym obiedzie: Kurczak w sosie dyniowo-pieczarkowym. Nie wiem jak wy, ale ja zawsze mam problem z zużyciem całego kubeczka do końca.

Muffinki są na drugi dzień równie dobre, tylko lukier nie wygląda już tak ładnie jak taki świeży, jeszcze niezastygnięty.

 

Wydrukuj przepis
Muffinki z mango i marakują
Muffinki z mango i marakują
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 18 minut
Porcje
sztuk
Składniki
suche składniki:
mokre składniki:
dodatkowo:
lukier:
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 18 minut
Porcje
sztuk
Składniki
suche składniki:
mokre składniki:
dodatkowo:
lukier:
Muffinki z mango i marakują
Sposób przygotowania
  1. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. nastawić piekarnik na 180 st
  3. w małej misce zmieszać suche składniki
  4. w większej misce zmieszać mokre składniki (np. trzepaczką)
  5. mango obrać i pokroić w kostkę
  6. do mokrych składników dodać suche, delikatnie i krótko wymieszać, aż powstanie grudkowe ciasto, nie mieszać za długo (najlepiej silikonową szpatułką)
  7. dodać mango, delikatnie wmieszać (najlepiej silikonową szpatułką)
  8. papilotki posmarować pędzelkiem olejem (muffinki będą od nich lepiej odchodzić), nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek (bardzo wygodnie nakłada się ciasto łyżką do lodów)
  9. piec w 180 st C 18 minut (aż wbity drewniany patyczek wyjdzie suchy, czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wysokości muffinek)
  10. wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, zostawić do ostudzenia
  11. zrobić lukier: marakuję przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką, przetrzeć przez sitko (pestki mają zostać na sitku), przetarty sok połączyć z cukrem pudrem
  12. na ostudzone muffinki nałożyć lukier i podawać lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz