ciasta/ Impreza/ polska/ Sylwester/ Wigilia i Święta

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

6 listopada 2018 | Ostatnia aktualizacja: 3 maja 2019 przez Aleksandra

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Jesienne ciasto z jabłkami, idealne do herbaty. Jest miękkie, puszyste, wilgotne, z dużą ilością jabłek i orzechów włoskich. Pięknie pachnie cynamonem i miodem. Jest proste i szybkie do zrobienia (zobaczcie zdjęcia krok po kroku pod przepisem). Użyłam brązowego cukru, którego karmelowy smak jeszcze bardziej tu pasuje, a jego połowę zamieniłam na miód. Dzięki dodatkowi miodu ciasto jest jeszcze bardziej miękkie, wilgotne i pysznie smakuje.

Jeśli macie więcej jabłek do wykorzystania to polecam ten przepis na jabłka w cieście naleśnikowym z dodatniem puree z dyni. Zobaczcie również moją ulubioną wersję surówki z jabłkiem i marchewką!

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Kawałek ciasta z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Puszyste ciasto z dużą ilością jabłek i orzechów, pięknie pachnie miodem i cynamonem.
SAVE THIS RECIPE
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 1 godz 10 min
całkowity czas 1 godz 35 min
porcje 12 porcji
kalorie 5336kcal

składniki

  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki brązowego cukru 100g
  • 3/4 szklanki oleju 170g
  • ½ szklanki miodu 160g, najlepiej o delikatnym smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu
  • 2 szklanki mąki 280g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • 4 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę 1.5-2 cm, 6 bardzo małych jabłek, 800g
  • 1 szklanka grubo pociętych orzechów włoskich 100g

wykonanie

  • Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 27 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni, gaz 3, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
  • Jajka z cukrem ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, zajmie to ok. 4-5 minut.
  • Cienkim strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia na najniższych obrotach.
  • Miód wymieszać z ekstraktem z wanilii, dodawać cienkim strumieniem, miksować do połączenia na najniższych obrotach miksera.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem, dodać do misy miksera. Częściowo zmiksować na najniższych obrotach, a potem silikonową szpatułką wymieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1.5-2 cm. Orzechy połamać na duże kawałki.
  • Jabłka i orzechy dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę i 10 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
  • Smacznego!

uwagi

- Ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jest bardzo dobre nawet na 3 dzień.
- Mrożenie ciasta: ciasto bardzo dobrze się mrozi. Możecie zamrozić je w kawałkach, a potem odmrażać w piekarniku w 160 stopniach, aż będzie ciepłe. Smakuje jak świeże.
danie deser
kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem – krok po kroku:

Jajka i brązowy cukier w misie miksera Jajka z cukrem miksowane na jasną i puszystą masę Jajka z cukrem zmiksowane na jasną i puszystą masę

Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.

Olej dodawany cienką strużką do ubitych jajek z cukrem Miód zmieszany z ekstraktem z wanilli wlewany do masy na ciasto Gotowa masa na proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

Cienką strużką dolewamy olej, a następnie miód wymieszany z ekstraktem z wanilli.

W osobnej misce mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy do masy i krótko mieszamy.

Masa na ciasto, pokrojone w kostkę jabłka i posiekane orzechy włoskie w misie miksera Masa na ciasto wymieszana z pokrojonymi jabłkami i orzechami włoskimi wlana do tortownicy

Do masy dodajemy posiekane jabłka i orzechy, krótko mieszamy. Wlewamy masę do przygotowanej tortownicy. Gotowe do pieczenia!

Zobacz także

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anita
    5 października 2021 o 20:54

    Witam, czy zamiast orzechów można użyć np.płatków owsianych?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 października 2021 o 05:35

      niestety nie wiem czy to się uda, orzechy są tylko dodatkiem a płatki owsiane będą wchłaniać płyn z ciasta, jeśli nie chcesz dodawać orzechów możesz je po prostu pominąć

  • Odpowiedz
    Anna
    25 stycznia 2021 o 14:39

    Ciasto robiłam już kilka razy, jest przepyszne, szybkie i zawsze wychodzi 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      25 stycznia 2021 o 18:14

      dzięki Ania 🙂

  • Odpowiedz
    Jolanta
    19 listopada 2020 o 08:38

    5 stars
    Mieszkam w Hollandie znalazlam te przepis na internecie ciasto udalo sie wspaniale
    wzielam go do pracy Holendrzy go zjedli oczami
    SUPER PYSZNE powiedzieli
    „complimenten” z Hollandie

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      19 listopada 2020 o 08:39

      dziekuje bardzo 🙂

  • Odpowiedz
    Ana
    5 października 2019 o 07:24

    Ciasto wyszło pyszne. Dziękuję za przepis.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 października 2019 o 07:29

      cieszę się! 🙂

  • Odpowiedz
    foodies_couple_
    7 listopada 2018 o 20:11

    Już zapisane w przepiśniku i w przepisach na Pintereście

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 listopada 2018 o 11:37

      super! teraz czekam na informację, czy smakowało 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here