amerykańska/ makaron/ mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ Walentynki/ włoska

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

27 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 11 marca 2020 przez Aleksandra

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie robi się błyskawicznie, a jest naprawdę przepyszne. Dużo smaku daje tutaj dodanie oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, pamiętajcie, żeby wykorzystywać ten olej, jest bardzo aromatyczny!

Inne moje przepisy na makaron znajdzienie tutaj: przepisy na makaron.

kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem na dużej patelni

Jest to bardzo popularne danie za oceanem. Jest inspirowane makaronem, który można było zjeść w amerykańskiej restauracji The Olive Garden. Spróbujcie mojej wersji!

kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem na talerzu podany z makaronem

Co potrzebujecie:

  • Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
  • Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
  • Szpinak można pominąć.
  • Makaron można użyć dowolny. Ja lubię jajeczne tagliatelle jeśli danie ma wyglądać bardziej elegancko. Często używam również fusilli.
  • Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.

Kurczak w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku – krok po kroku:

piersi z kurczaka rozbite tłuczkiem i natarte ziołami
  1. Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w ich najgrubszej części.
  2. Doprawiamy ziołami włoskimi, solą, pieprzem i nacieramy olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
smażenie kurczaka na patelni, smażenie czosnku na patelni

3. Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy na nim piersi z kurczaka, aż będą zabrązowione z obu stron. Przekładamy na talerz.

4. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sek.

dodawanie wina na patelnię, dodawanie śmietany na patelnię

5. Dodajemy wino i smażymy aż odparuje.

6. Dodajemy suszone pomidory, bulion i śmietanę. Gotujemy sos ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

szpinak i sos na patelni, kurczak w sosie na patelni

7. Na patelnię dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie.

8. Dodajemy z powrotem kurczaka i tylko go podgrzewamy. Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

zbliżenie na piersi z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami na patelni

Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
SAVE THIS RECIPE
kurczak po toskansku w sosie z suszonymi pomidorami
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 949kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 5 ząbków czosnku pokrojone na plasterki
  • 8 kawałków suszonych pomidorow pokrojone na duże kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku 60g

dodatkowo:

  • 125 g makaronu użyłam jajecznego tagliatelle, może być też fusilli

wykonanie

  • Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części. Najlepiej jest przykryć mięso kawałkiem grubszego worka plastikowego lub papieru do pieczenia i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa lub nawet dnem butelki lub małej patelni. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
  • Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), aż kurczak będzie usmażony. Przełożyć kurczaka na talerz.
  • Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
  • Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na patelnię dodać szpinak, gotować ok. minutę tylko do momentu aż zwiędnie.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, tylko aż się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia.
  • Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast smażyć piersi z kurczaka w całości można go po prostu pokroić w kostkę i usmażyć. To lepsze rozwiązanie jeśli używacie makaronu fusilli. Pierś z kurczaka prezentuje się po prostu ładniej w całości, szczególnie jeśli podajemy ją z makaronem tagliatelle.
  • Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
  • Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
  • Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.
  • Szpinak można pominąć.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).
danie obiad
kuchnia amerykańska, międzynarodowa, włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ania
    5 stycznia 2020 o 15:43

    Bardzo dobre, wszystkim bardzo smakowało, polecam ten przepis

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      5 stycznia 2020 o 15:49

      cieszę się 🙂

  • Odpowiedz
    aniela
    23 sierpnia 2018 o 12:56

    Wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      23 sierpnia 2018 o 18:53

      dziękuję, daj znać czy smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    ania
    20 czerwca 2018 o 18:33

    5 stars
    Ale to pyszne wyszło! Zdecydowanie do powtórki!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      20 czerwca 2018 o 19:01

      Super! 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here