mięso/ obiad w około 30 min na stole/ wszystkie przepisy na obiad

Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, papryką i przyprawą curry

20 maja 2018 | Last Updated: 18 lutego 2019
Skocz do przepisu

Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, papryką i przyprawą curry

Szybki, prosty i pyszny obiad, co nie znaczy nudny! Kotlety siekane z kurczaka to dobra alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. Wystarczy pokroić pierś z kurczaka na kawałki i wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami i papryką. Kotlety doprawiam przyprawą curry, która świetnie tutaj pasuje. Przyprawy daję sporo, bo lubimy dobrze przyprawione dania, ale swobodnie możecie dać jej mniej. Bardzo polecam, smak kotletów przepyszny, wyrazisty, my nie mogliśmy się od nich oderwać 🙂

Kotlety najczęściej podaję z puree z ziemniaków i prostą sałatką z ogórka. Kotlety świetnie się odgrzewają, wystarczy je chwilę podsmażyć na małym ogniu, aż będą ciepłe.

Tutaj mam przepis na świetne panierowane kotlety, z panierką z dodatkiem parmezanu, natki pietruszki i skórki z cytryny. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Są zawinięte w tortille i zapieczone z serem żółtym i sosem pomidorowym: tortille z kurczakiem.

Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, papryką i przyprawą curry
Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, papryką i przyprawą curry, zbliżenie na kotlety

Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami, papryką i przyprawą curry

Wyraziście doprawione kotlety siekane z kurczaka. Świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. Podane z puree z ziemniaków i prostą sałatką z ogórka. 8 mniejszych kotletów, czyli solidna porcja na 2 osoby
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 10 minutes
całkowity czas 30 minutes
porcje 2 duże porcje
kalorie 412kcal
autor Aleksandra

składniki

kotlety:

  • 2 średnie piersi z kurczaka 420g
  • 1 duże jajko
  • 1/3 dużej czerwonej papryki 50g
  • 5 mniejszych pieczarek / 2 bardzo duże 100g
  • 3.5 łyżeczki przyprawy curry*
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

do smażenia: 2 łyżki oleju

    do podania:

    • ½ brokuła ugotowany na parze, lub fasolka szparagowa / dowolne warzywa
    • puree z ziemniaków

    sałatka z ogórka:

    • 1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w plasterki
    • 2 łyżki jogurtu
    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku

    wykonanie

    • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, ok. 1 cm, paprykę w malutką kosteczkę ok. 0,5 cm, pieczarki w małą kostkę.
    • Wymieszać wszystkie składniki na kotlety, doprawić solą i pieprzem.
    • Olej rozgrzać na dużej patelni, nakładać po czubatej łyżce masy, rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1 cm, smażyć na średnio-dużym ogniu ok. 2 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej, aż mięso będzie ścięte, a kotlety lekko zabrązowione (kotlety przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy gdy są już z jednej strony dobrze ścięte i złociste, inaczej mogą się przy przewracaniu rozwalać).
    • Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    • Podawać np. z puree z ziemniaków, brokułem i sałatką z ogórka.

    uwagi

    • Przyprawa curry w zależności od producenta może się trochę różnić intensywnością smaku, jeśli nie jesteście pewni czy lubicie tą przyprawę zawsze możecie dodać jej mniej, usmażyć jeden kotlet i ewentualnie potem dodać tyle, ile jest podane w przepisie.
    • Kotlety świetnie się odgrzewają, wystarczy je delikatnie podgrzać na małym ogniu, na minimalnej ilości oleju, aż będą ciepłe.
    • Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu), same kotlety, nie wliczając innych dodatków.

    Nutrition

    Kalorie: 412kcal
    danie obiad
    kuchnia międzynarodowa, polska
    Keyword curry, kotlety siekane, kurczak, papryka, pieczarki, pierś z kurczaka

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

    Zobacz także

    Brak komentarzy

    Dodaj komentarz