śniadanie słodkie

Kokosowa owsianka z gruszkami

29 września 2018 | Ostatnia aktualizacja: 31 października 2019 przez Aleksandra

Przepyszna kremowa owsianka na mleku kokosowym, doprawiona aromatycznymi przyprawami (cynamon, kardamon, goździki, anyż i wanilia) oraz słodkimi, miękkimi gruszkami w złocistym syropie. Ta kokosowa owsianka jest naprawdę genialna, nie musicie wierzyć mi na słowo, po prostu sami spróbujcie! Jest to jedno z naszych ulubionych jesiennych śniadań.

Owsiankę gotujemy z przyprawami i mlekiem, a w drugim garnku osobno gruszki z przyprawami. Część gruszek dodajemy potem bezpośrednio do owsianki, co jeszcze bardziej polepsza jej smak, a resztę gruszek nakładamy na wierzch owsianki.

Kokosowa owsianka z gruszkami
Kokosowa owsianka z gruszkami

Kokosowa owsianka z gruszkami – krok po kroku:

etapy przygotowania gruszek do owsianki
  1. Zaczynamy od gotowania gruszek: obrać gruszki, pokroić w kostkę, dodać do garnka z resztą składników, gotować kilka minut, aż będą miękkie, ale wciąż będą trzymały swój kształt.

Najlepiej sprawdzą się tutaj średniotwarde gruszki, twarde trzeba za długo gotować, żeby zmiękły, a bardzo miękkie zbyt szybko się rozpadną.

wtapy przygotowania owsianki kokosowej

2. Gotujemy owsiankę na mleku kokosowym: do średniego garnka dodać wszystkie składniki na owsiankę oprócz soku z cytryny. Gotować aż płatki będą miękkie. Ja lubię używać drobnych płatków owsianych (górskich), bo gotują się szybciej (ok. 3 minut), zwykłe płatki trzeba gotować ok. 10 minut. Potem dodajemy trochę zmiażdżonych widelcem gruszek i doprawiamy sokiem z cytryny. Owsianka będzie wyglądać na trochę rzadką, ale jak ją przelejecie do miseczek, zacznie się ochładzać i bardzo gęstnieć. Ja osobiście nie lubię bardzo gęstej owsianki, wolę taką bardziej kremową i lejącą. Jeśli lubicie gęstą, dodajcie mniej płynu. Owsiankę podajemy w miseczkach, nakładamy gruszki na wierzch. Gruszki można również zmieszać z owsianką lub w ogóle razem wszystko ugotować (gruszki i płatki) jak Wam się śpieszy.

Inne moje przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ.

Kokosowa owsianka z gruszkami

Kremowa owsianka na mleku kokosowym, doprawiona aromatycznymi przyprawami (cynamon, kardamon, goździki, anyż i wanilia) oraz słodkimi, miękkimi gruszkami w złocistym syropie.
SAVE THIS RECIPE
coconut oatmeal with syrupy pears in a grey bowl
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 porcje
kalorie 454kcal
autor Aleksandra

składniki

gruszki:

  • 4 średnie gruszki lub 3 duże, 800g, najlepsze będą średniotwarde
  • 2 łyżki ksylitolu / cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 goździk
  • ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • szczypta soli

owsianka:

  • 1 szklanka płatków owsianych ok. 100g, użyłam drobnych płatków/górskich*
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • ½ szklanki mleka krowiego / roślinnego / wody 125 ml
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki ksylitolu / cukru
  • duża szczypta kardamonu
  • 1 goździk
  • ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1.5 lyżeczki soku z cytryny dodajemy na końcu

do posypania:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • syrop klonowy

wykonanie

gruszki:

  • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kostkę, włożyć do średniego garnka.
  • Dodać dodatki i przyprawy (ksylitol/cukier, cynamon, kardamon, goździk, anyż, wanilię, sól), wymieszać.
  • Dusić na średnim ogniu ok. 5 minut, aż gruszki będą miękkie oraz utworzy się gęsty, złocisty syrop.

owsianka:

  • Do średniego garnka dodać płatki owsiane oraz pozostałe dodatki i przyprawy, oprócz soku z cytryny (mleko kokosowe, krowie, sól, ksylitol/cukier, kardamon, goździk, anyż, cynamon), wymieszać dokładnie.
  • Gotować na małym ogniu ok. 3 minut (jeśli używacie drobnych płatków) lub ok. 10 minut (jeśli używacie tradycyjnych płatków), aż płatki będą miękkie. Po skończeniu gotowania owsianka może wydawać się za rzadka, ale po zdjęciu z ognia zacznie szybko gęstnieć.
  • Z ugotowanych gruszek z syropem odłożyć na talerzyk 2 czubate łyżki, dobrze rozgnieść widelcem, dodać do owsianki (ten krok jest opcjonalny, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak owsianki).
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny (powinien być minimalnie wyczuwalny, ma on za zadanie lekko ożywić smak owsianki).

całość:

  • Owsiankę podawać od razu, wlać do miseczek, na wierzchu rozłożyć gruszki, polać syropem. Można podawać posypane wiórkami kokosowymi i polane syropem klonowym. Przed podaniem wyciągnąć goździki i gwiazki anyżu.
  • Smacznego!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Karolina
    17 maja 2020 o 09:36

    Pyszna!

  • Odpowiedz
    Monika
    3 maja 2020 o 17:42

    ah myślisz o zwykłych a nie błyskawicznych. przepraszam za niedoczytanie 🙂

  • Odpowiedz
    Monika
    3 maja 2020 o 17:39

    Przepis super, chociaż prezentacja robi wrażenie jakby był bardzo skomplikwony, a jest dość prosty.
    Mała uwaga, płatki owsiane górskie to są płatki mniej obrobione od błyskawicznych, które gotują się 3 minuty, a nie odwrotnie 🙂

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here