Inne/ jajka na śniadanie/ polska/ przystawki/ Śniadanie/ śniadanie słone/ Wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami

22 marca 2018 | Ostatnia aktualizacja: 20 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami, niby prosty przepis z niewielką ilością składników, ale warto na kilka rzeczy zwrócić uwagę, by były naprawdę idealne. Ważne jest dobre zabrązowienie pieczarek, by były pełne smaku, oraz odparowanie z nich wilgoci, żeby za bardzo nie rozrzedziły farszu. Smaku dodaje również podsmażona cebulka, majonez i świeży tymianek. Ciężkość farszu (w końcu to prawie same pieczarki) jest przyjemnie przełamana orzeźwiającym sokiem z cytryny oraz szczypiorkiem. Spróbujcie koniecznie mojej wersji!

jajka faszerowane pieczarkami
jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami. Odpowiednie podsmażenie grzybów oraz doprawienie farszu sprawia, że te jajka smakują genialnie!
Pin This Recipe! SAVE THIS RECIPE
Jajka faszerowane pieczarkami Mushroom deviled eggs
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 10 faszerowanych połówek jajek
kalorie 831kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 mała cebulka
  • 250 g pieczarek
  • 2 czubate łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku lub trochę mniej suszonego
  • sól i pieprz
  • cienki szczypiorek do posypania

wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą i gotować 7 minut na dużym ogniu od momentu zagotowania się wody (ja lubię takie, w których żółtko jest ścięte, ale lekko wilgotne w samym środku). Włożyć od razu do zimnej wody, obrać ze skorupek, ostrym nożem przekroić na pół.
  • Łyżeczką wybrać żółtka i na talerzu rozdrobnić widelcem.
  • Cebulkę pokroić w małą kostkę, pieczarki na grube ok. 5 mm plasterki.
  • Na bardzo dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 7 minut, aż będzie przezroczysta. Cebulę przełożyć do blendera (naczynie z nożykiem).
  • Zwiększyć ogień na największy, dodać drugą łyżkę oleju oraz pieczarki, smażyć bez mieszania 3 minuty (ale też uważać żeby się nie spaliły) i dopiero gdy pieczarki się zabrązowią wymieszać i smażyć jeszcze ok. 7 minut aż będą miękkie i brązowe, przełożyć na talerz. Trzeba dobrze odparować wilgoć z pieczarek żeby miały szansę się ze wszystkich stron zabrązowić i nie rozrzedziły farszu.
  • Pieczarki z cebulą drobno zmielić w blenderze lub malakserze (ja miksuję je drobno, ale nie całkiem na gładko).
  • Wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami, majonezem, tymiankiem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić miejsca po żółtkach (farszu będzie sporo), posypać szczypiorkiem.
danie przystawka
kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here