Śniadanie/ śniadanie słodkie

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

8 grudnia 2017 | Ostatnia aktualizacja: 10 lutego 2021 przez Aleksandra

Pyszna owsianka bananowo-kokosowa z kwaśnym i egzotycznym owocem makarui. Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych, którymi posypujemy owsiankę na końcu – jest to świetne połączenie smaków.

Kto jeszcze nie próbował marakui, musi to szybko nadrobić 🙂 oczywiście można ją tutaj pominąć, ale dodaje tej owsiance naprawdę pysznego, niespotykanego smaku. Dodatkowo owsianka robi się błyskawicznie!

Biała miska w niebieskie kwiaty z bananową owsianką z marakują.

Składniki:

Oto co potrzebujecie:

  • płatki owsiane – ja lubię używać górskich płatów bo krócej się gotują (ok. 3 minuty) w przeciwieństwie do zwykłych płatków, które potrzebują ok. 10 minut
  • mleko – może być krowie lub roślinne (np. migdałowe lub owsiane, kokosowego bym tutaj nie użyła, jest za tłuste)
  • banany – ta owsianka to świetny sposób na zużycie bardzo dojrzałych bananów
  • marakuja – to tropikalny owoc o słodko-kwaśnym smaku, dojrzała marakuja jest pomarszczona jak na zdjęciach, w środku owocu znajdują się pestki i miąższ – pestki są jadane (są lekko chrupiące)
  • olej kokosowy (koniecznie nierafinowany, o smaku i zapachu kokosa)
  • syrop klonowy – do posłodzenia, można użyć miodu lub ksylitolu
  • sok z limonki – równoważy słodycz owsianki, bardzo polecam użyć, można też użyć soku z cytryny
  • kurkuma – opcjonalnie, dodałam ją dla koloru, jest również bardzo zdrowa
  • sól
  • wiórki kokosowe – do posypania na wierzch owsianki
Składniki na owsiankę z bananem i marakują.

Jak zrobić krok po kroku:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak przygotować owsiankę z bananem i marakują.

Krok 1: Do małego garnka dodać płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą.

Krok 2: Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej, ok. 8-10 minut i w razie potrzeby dodać więcej płynu). Garnek zdjąć z ognia.

Krok 3: Banany rozgnieść widelcem na papkę i dodać do owsianki.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak przygotować owsiankę z bananem i marakują.

Krok 4: Marakuję przekroić na pół i łyżeczką wyjąć nasiona i miąższ, dodać do owsianki.

Krok 5: Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (olej kokosowy, syrop klonowy, sok z limonki).

Krok 6: wymieszać i podawać posypane wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

dwie biało-niebieskie miski z bananową owsianką z marakują i kokosem

Ta owsianka świetnie nadaje się również dla dzieci, także takich małych przy rozszerzaniu diety (nie dodaję wtedy syropu klonowego, soli, soku z limonki oraz gotuję owsiankę na wodzie, a nie na mleku), na samym początku rozszerzania diety miksowałam taką owsiankę na puree.

Zobacz również inne pomysły na śniadania

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych.
SAVE THIS RECIPE
banana oatemal with passion fruit in a white bowl
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 3 min
całkowity czas 8 min
porcje 2 porcje
kalorie 589kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 100 g drobnych płatków owsianych 1 szklanka, mogą też być normalne płatki
  • 400 ml mleka krowiego / roślinnego 1 i 2/3 szklanki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • mała szczypta soli
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • 2 małe marakuje miąższ wybrany łyżeczką
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny
  • do posypania: wiórki kokosowe

wykonanie

  • W średnim garnku zagotować płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą. Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej, ok. 8-10 minut i w razie potrzeby dodać więcej płynu).
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki (rozgniecione widelcem 2 banany, miąższ marakui, olej kokosowy, syrop klonowy i sok z limonki), wymieszać.
  • Podawać ciepłe, można posypać wiórkami kokosowymi.

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Tekla
    8 grudnia 2017 o 17:35

    Ja natrafiłam chyba na jakąś trefną marakuje, bo po prostu była niesmaczna. Muszę jeszcze raz gdzieś kupić i może się przekona.

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      8 grudnia 2017 o 18:03

      tak?? to koniecznie! dojrzałe marakuje mają bardzo pomarszczoną skórkę 🙂 im bardziej pomarszczona tym lepiej 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here